Gitarist Hernán Ruiz woont sinds 1995 in Nederland, nadat hij Buenos Aires verruilde voor Amsterdam. Hij is overwegend autodidact, volgde een aantal lessen bij de klassiek gitarist Walter Heinze (1943) en compositie bij Laura Baade, aan wie hij zijn debuut-cd ‘Dice la sombra’ (De Schaduw spreekt) opdraagt.

Hernán Ruiz is een sensitieve, getalenteerde gitarist met een zorgvuldig touché. Hij heeft de melodie in zijn vingers en tilt deze met steeds wisselende gitaar technieken nauwkeurig boven de begeleiding uit. Hierdoor blijft deze scherp, punctueel, lieflijk en vurig en sluit naadloos aan bij het rijke Zuid Amerikaanse repertoire. We horen tango’s, bossa’s, Urugayaanse milonga, de Venezolaanse jororpo, estilo (langzame melancholisch ritme uit Buenos Aires) en een aantal eigen composities van Ruiz, waaronder het impressionistisch aandoende titelstuk. De afsluiter is de klassieker ‘Ne me quitte pas’ van Jacques Brel. Alhoewel de cd een prachtige bloemlezing is en Herán Ruiz laat horen wat hij in huis heeft, zijn de stukken ietwat obligaat gekozen. Hij speelt overwegend solo gitaar maar wordt op enkele stukken bijgestaan door de gitaristen Jesse van Ruller, Daniel De Moraes en Elliot Muuses en we horen Ravind Sangha op de dwarsfluit in ‘Dice la sombra’.

Hernán Ruiz startte op zijn negende met gitaarspelen, beïnvloed door de folkzangers op de radio. Won in 1973 de ‘Delegatie van de Entrerriaanse folklore‘ waarmee hij optrad op diverse podia en festivals. Vier jaar later verhuisde hij naar Buenos Aires, de hoofdstad van Argentinië en werkt met diverse folk- en tangozangers. Sinds 1995 woont Ruiz in Amsterdam, leidt hij het tangokwartet ‘Los Taites’ en breidt zijn muzikale interesse verder uit. Bovendien werkt hij o.a. met gitarist Leonardo Amuedo, bandoneonist Gustavo Toker, pianist Juan Pablo Dobal, zangeres Beatriz Aguiar en pianist Jose Luis Lopretti; allemaal in Nederland wonende Zuid Amerikaanse musici.

  • Hernán Ruiz: ‘Dice la sombra’ (La Maja Records)

© Mattie Poels.