Een zangeres met een mooie stem, daarvan zijn er legio. Maar Divna zingt met zo’n innerlijke beheersing en schoonheid, dat ze meer aandacht verdient. Het repertoire op haar cd ‘Divna en Concert‘ bestaat uit religieuze muziek die in verschillende bezettingen, a capella wordt gezongen. Subtiele schoonheid, live opgenomen in Parijs met haar L’ensemble Melodi.

Het was al vroeg duidelijk dat Divna (Ljubojevic/Belgrado 1970) zangeres zou worden. Haar opmerkelijke stem werd opgepikt door een zuster uit het Abbess of Vavedenje klooster, waar de kleine Divna zong in het koor als meisje van tien. Haar timbre, haar natuurlijke manier van zingen was zo bijzonder dat ze les kreeg, eerst bij zuster Agnija en later aan de Mokranjac Music School in Belgrado. Ze specialiseerde zich in het zingen van Byzantijnse en Russische religieuze muziek die ze inmiddels perfect beheerst en er een heel eigen kleur aan toevoegt die aan de ene kant extatisch, maar ook wereldlijk is.

De cd ‘Divna en Concert’ kwam op de markt in 2004 en heruitgebracht in 2012. Een herkansing dus om deze bijzondere Servische zangeres te horen in een live uitvoering opgenomen in het Theatre des Abbesses in Parijs. Na elk werk, hoe kort ook, klinkt er applaus dat de stilte ruw doorbreekt. Live absoluut noodzakelijk en logisch: op cd volstrekt overbodig, want ‘applaus‘ geef ik de hele cd door, genietend van een van de mooiste stemmen uit Servië!

Als Divna 17 jaar oud is, dirigeert ze het Mokranjac koor waarmee ze regelmatig concerten geeft in de St Sava kerk in Vratcher (Servië) en is ze de dirigente van de Première Société Chorale in Belgrado. Daarmee is ze de jongste dirigent sinds de oprichting van het koor in 1853. Begin jaren ’90 richt ze het L’ensemble Melodi op (foto boven) met als doel het onderzoeken en uitvoeren van Orthodox en polyfone Byzantijnse muziek uit Servië, Bulgarije en Rusland. Later breidt ze haar repertoire uit met opera’s uit de Renaissance en de Barok van o.a. Purcell.

In deze youtube hoor je het serene ‘Verset Chanté Aux Grandes Complies Du Grand Carême De Pâques Et Associé Au Chant Du Psaume 150’

  • Divna: ‘Divna en Concert’ (Jade/Codaex)

© Mattie Poels.