Al jaren maakt het ensemble Hradišťan uit Moravië (Tsjechië) bijzondere cd’s. Zanger, violist en componist Jiří Pavlica, die sinds 1975 de leider is van de groep, heeft een ongekend gevoel voor sfeer en melodie. Met zijn 7-koppig gezelschap (en zeven gastmusici) danst hij op de rand van Oost-Tjechische (cimbaal)folk en West-Europese muziek.

English version below

Jiří Pavlica is in 2015 veertig jaar verbonden aan de groep Hradišťan die sinds de 1950 optreedt met het dansgezelschap Uherske Hradiste. Vernoemd naar de gelijknamige plaats in Zuid-Moravië. Al jaren doordrenkt Pavlica op geheel eigen en herkenbare wijze de Zuid-Moravische folk met theatrale (pop)muziek. Moravië is het land van de cimbalobands (soort hakkebord), slivovice (pruimenlikeur), festivals en (bruilofts)feesten. Pavlica schreef in 1998 het schitterende ‘O Slunovratu’ (De Zonnewende). Een religieus getint zang & dansspektakel op gedichten van de Tsjechische poëet Jan Skacel (1922/’89). Op zijn nieuwe album ‘Vteriny kreheké’ (Breekbare Seconden) horen we muziek op de poëzie van moderne Tsjechische dichters. Alhoewel zijn nieuwe stukken soms flink uitpakken, blijft de lading melancholiek en een enkele keer licht pathetisch. De immens mooie stem van zangeres Alice Holubová, fonkelende meerstemmigheid en rijke instrumentatie op o.a. cimbaal, viool, klarinet, fluiten en piano zorgen voor onbevangen en onbevooroordeelde muziek die een onbegrensde link legt tussen het Moravisch verleden en een ongebreidelde muzikale toekomst. Alle liedjes worden gezongen in het Tsjechisch. Enigszins vreemd is ‘A Second of Temptation‘ – alsof je plotseling, mede door de Engelse tekst, het gebruik van drumcomputer en gladde strijkerspartijen, naar een andere groep luistertJiří Pavlica is een echte melodie-man; in elk lied zit een verborgen muzikale parel: een bijzondere harmonische vondst of melodische wending. Wie de tijd neemt deze ‘breekbare seconden‘ te ontdekken, merkt hoe fraai en bijzonder deze Moravische muziek is.

English version

For years, the ensemble Hradišťan from Moravia (Czech Republic) released special CDs. From 1975 singer, violinist and composer Jiří Pavlica is the leader of the group. He has an unprecedented sense of atmosphere and melody. With his 7-member band (and seven guest musicians) he dances on the edge of eastern Czech (cymbal) folk and Western European music.

In 2015 Jiří Pavlica is for fourty years the leader of Hradišt’an. Since 1950 this band is related to the dance company Uherske Hradiste; named after a village in South Moravia. For years steeped Pavlica on its own and recognizable way the South Moravian folk with theatrical (pop) music. Moravia is the land of the cimbalobands (type of dulcimer), slivovice (plum liqueur), festivals and (wedding) parties. In 1998 Pavlica wrote the stunning ‘O Slunovratu’ (The solstice). A religious theme song & dance spectacle on poems by the Czech poet Jan Skacel (1922/’89). On his new album ‘Vteriny kreheké‘ (Fragile Seconds) we hear music on poems of modern Czech poets. Although his new pieces sometimes quite unpack, melancholy still remains with sometimes a slightly pathetic. The immensely beautiful voice of singer Alice Holubova, sparkling harmonies and rich instrumentation on cymbal, violin, clarinet, flute and piano provide candid and unprejudiced music that puts a limitless link between the Moravian past and unbridled musical future. All songs are sung in Czech. However, somewhat strangely, ‘A Second of Temptation‘ – as if you suddenly listening to another group; with English lyrics, the use of a drum machine and smooth strings parties. Jiří Pavlica is a real melody man; in each song there’s a hidden musical gem: a special discovery harmonic or a remarkable melodic turn. Who takes time to discover these ‘fragile seconds‘ will notice how beautiful and special this Moravian music is.

  • Jiří Pavlica & Hradišťan: ‘Vteriny kreheké’ (Indies Scope/Xango)

© Mattie Poels.