In navolging van groepen als Manu Chao of La Troba Kung-Fu betreedt Bongo Botrako de mestizo-paden. In een doorgekookte mix van reggae, rock, ska & rumba slaat deze zevenmans formatie uit het Spaanse Tarragona (zo’n 100 km ten zuiden van Barcelona) volledig op hol. Hun laatste cd/dvd ‘Punk Parranda‘ is een live-registratie van het concert dat ze gaven tijdens het Grabado en Vina Rock Festival op 2 mei 2014. Vanaf half februari tot begin maart toert de groep door Nederland.

English version below

Bongo Botrako is een liveband bij uitstek. Opzwepend en met overtuigende energie neemt de groep je mee in een denderende muzikale treinreis. In volle vaart word je meegezogen door ’n zeer dansbare melting-mix met pakkende ritmes, groovy gitaren, vette blazers, toetsen, bas en drums. Bijzonder gedreven en vitaal. Arrangementen zijn doortimmerd en klinken compact. Maar erg origineel is deze vierde uitgave van Bongo Botrako niet. Liedjes klinken ietwat alledaags. De base-drum, die voortdurend ‘op de tel pompt‘, is behoorlijk opdringerig en pedant. Wel origineel daarentegen, is de cover ‘Volare’. Een Italiaans songfestivallied uit 1958 dat tot een eigentijdse klassieker wordt getransformeerd, met een gedeelte gezongen in het Italiaans. Bongo Botrako is een sympathieke band met een zeer positieve uitstraling. Ze doen waar ze goed in zijn: een feestje bouwen. En dat doen ze voortreffelijk. Met gemak bezorgt de groep een veel-duizend koppig publiek een fantastische avond. Getuige deze live CD/DVD ‘Punk Parranda’ die daar een mooie registratie van is, die fraai klinkt en een pluim is op hun 5-jarig bestaan. Bongo Botrako geeft van 19 februari t/m 1 maart 2015 concerten door Nederland.

Februari: 19-Doornroosje Nijmegen / 20-’t Paard Den Haag / 21-’t Beest Goes / 22-Effenaar Eindhoven / 25-Vera Groningen / 26-Tivoli De Helling Utrecht / 27-Melkweg Amsterdam / 28-Burgerweeshuis Deventer

Maart: 1-Grenswerk Venlo

English version

Like Manu Chao or La Troba Kung Fu the band Bongo Botrako from Spain enters the mestizo paths. In a cooked and boiled mix of reggae, rock, ska and rumba-beats, this seven piece band from Tarragona, about 100 km south of Barcelona, completely twists the music. Their latest CD/DVD ‘Punk Parranda’ is a live recording of the concert at the Grabado en Vina Rock Festival on May 2, 2014. From mid-February to early March, the group gives concerts in the Netherlands.

Bongo Botrako is a live band par excellence. With exciting and convincing energy the group takes you into an express-train-trip. At full speed, you are moved by a very danceable melting mix with catchy rhythms, groovy guitars, fat horns, keys, bass and drums. Very passionate and vital. Arrangements are sound-designed and compact. But it’s all not so very original. Songs sound as if you heard them before. The base drum is quite compelling; ‘every beat on the count‘; quite pushy and pedantic. Original though, is the cover ‘Volare‘. An Italian Song-contest song from 1958 which is transformed into a modern classic, with a portion sung in Italian. Bongo Botrako is a sympathetic band with a very positive image. They do what they do best: celebrate a party. And do so exquisite. With ease, this band gives a many-thousand-headed audience a fantastic evening. Witness this live CD/DVD ‘Punk Parranda’ which is a beautiful recording, that sounds excellent and a celebration to their fifth anniversary. Bongo Botrako is touring throughout the Netherlands from February 19th ’till March 1th, 2015.

Bongo Botrako:Punk Parranda’ (Kasba/Xango)

© Mattie Poels.