Muzikanten worden steeds beter en steeds jonger. Dat bewijst de Rotterdamse band Tommy Moustache. In 2013 opgericht door vier Conservatoriumstudenten. Eind november 2014 verscheen de debuut-cd ‘Tommy Moustache’. Een heerlijk ondoorzichtige album vol groovy, geïmproviseerde jazz, funk met een touche klassiek.

English version below

Tommy Moustache is een eigenzinnig kwartet dat experimenteert met overwegend funky ritmes. Maakt ze onregelmatig, halveert en verdubbeld ze, steeds met ongebreidelde energie. Groovy thema’s op altsax, gitaar en bas worden ritmisch sterk ondersteund door ghost-notes-wizard Van Kersbergen achter de drums. Het kwartet gaat zijn eigen weg, vertelt een muzikaal verhaal. Persoonlijk, voortvarend met humor en lef. Bovendien wordt er stevig geïmproviseerd. Subtiel via de binnenbocht dan weer vet scheurend in de buitenbocht waarbij een enkele keer de solisten elkaar van rechts inhalen met als summum een (punky) crash in ‘Topless’. De naam ‘Tommy Moustache’ is ontleend aan de snor die de mannen dragen tijdens hun optredens waarmee de groep een knipoog geeft naar de ernst van hun muziek. Opvallend zijn de ballad ‘One, Two, Drie…Fly’, het Zuid-Afrikaanse ‘Krank im Kopp‘ en ‘Palingtrekken met Mark‘; een stuk van 32 seconden waarvan 20 sec. drumsolo….. Tommy Moustache geeft met dit dubbelzinnige album weer glans aan de snor. Heerlijk voor elk swingend muzikaal gastronoom!

Tommy Moustache: Jasper van Damme: altsaxofoon / Jorn ten Hoopen: gitaar / Bas Kloosterman: bas / Mark van Kersbergen: drums.

English version

These days, musicians are getting better and getting younger. That proves the band Tommy Moustache based at Rotterdam. In 2013 founded by four Conservatory students. End of November 2014 they published their début album ‘Tommy Moustache‘. A wonderful recording full of groovy, improvised jazz, funk with a touche of classical music.

Tommy Moustache is a quirky quartet experimenting with predominantly funky rhythms. Makes them irregular, halved and doubled them, always with unbridled energy. Groovy topics on alto saxophone, guitar and bass are strong rhythmically supported by ghost-notes-wizard Van Kersbergen on drums. The quartet goes his own way, tells a musical story. Personally, energetically with humor and courage. Moreover firmly improvised music. Subtle improvisations transform to big daring solo’s with a lovely (punk) crash in ‘Topless’. The name ‘Tommy Moustache’ is derived from the mustache that these musicians wear during their performances. It gives the group gives a nod to the severity of their music. Notable are the ballad ‘One, Two, Three … Fly‘, the South African ‘Krank im Kopp‘ and ‘Palingtrekken met Mark’; a  32 second piece with a ’20 seconds drum solo’….. Tommy Moustache makes the moustache shine again on this lovely equivocal album. Music for every swinging musical gastronome!

  • Tommy Moustache: ‘Tommy Moustache’ (Elevate Records)

© Mattie Poels.