De Portugese drummer Marco Santos woont al weer een aantal jaren in Nederland. Hij ontwikkelde zich tot een veelzijdig muzikant en componist. Met zijn debuut-cd ‘Ode Portrait’ speelt hij zeven stukken in bas, drums, piano en gitaar bezetting die aansluiten bij de moderne en vooral melodische jazz en improvisatie.

 English version below

Marco Santos studeerde klassieke percussie in Lissabon en drums/compositie aan de Conservatoria van Den Haag en Rotterdam (Codarts). In Nederland nam hij deel aan diverse projecten en komt nu met zijn eerste eigen cd ‘Ode Portrait’. En dat is een heel bijzondere.

Vanaf het openingsstuk ‘Mood Message’ word je meegezogen in een dynamische energie van beklijvende thema’s, ritmische verschuivingen en vindingrijke solo’s. ‘Herhalende ritmiek’ is een stijlkenmerk van Santos: een steeds repeterend ritmisch patroon dat weliswaar een zekere rust brengt binnen de muziek maar ook een voedingsbodem schept voor ritmische variaties. Volop aanwezig in bijvoorbeeld ‘Reset’. Marcos Santos is een inventieve drummer die een fervent liefhebber is van ghost notes: kleine, bijna onhoorbare versieringen, wat zijn spel hemelsbreed maakt. Daarbij gebruikt hij in zijn composities inventief akkoord omkering: de bastoon is niet de grondtoon van het akkoord. Hierdoor krijgt de muziek een melancholisch karakter: hoe stevig sommige passages soms ook zijn. Een enkele keer horen we subtiel toegevoegde (ruimtelijke) samples al dan niet achterste voren afgespeeld. Niet overal even sterk maar wel een opmerkelijke toevoeging. Opvallend is het pianospel van Laurens Hoppe, een begenadigd improvisator met een ferme klank, dat overigens ook geldt voor gitarist Rui Silva in zijn ‘Still to Come’ solo. ‘Ode Portrait’ sluit aan bij de muziek van Avishai Cohen, bassist uit New York, die net als Santos ‘de kunst’ verstaat ‘van het weglaten’: alleen dát spelen waar het om gaat. En dan ook nog eerlijk, oprecht en zonder omhaal!

English version below

The Portugese drummer Marco Santos lives for years now in the Netherlands and became an all-round musician and composer. He plays modern and above all, melodic jazz and improvisation music.

Marco Santos studied classical percussion in Lisbon and drums/composition at the conservatory in The Hague and Rotterdam (Codarts). He played in different musical projects in the Netherlands and decided to record his own music, his own cd ‘Ode Portrait’. And that’s a very special one. From the opening track ‘Mood Message’ you are pulled into a dynamic energy with endured theme’s, rhythmic movements and inventive solo’s. The ‘repetition of rhythmic patterns‘ is typical for Santos’s compositions, that gives the music a kind of flow and prepares a foundation for lots of rhythmic variations. For example in ‘Reset’. Marco Santos is an inventive drummer and a lover of ‘ghost notes‘: small, nearly inaudible ornaments, that improve his playing. In his compositions he uses classical chord progressions: the bass note is not the ground note of the chord. In this way we hear music with a melancholic character: even in the loud interludes. In between there are some subtle added (spacey) samples played: sometimes backwards. Not all that strong but a remarkable add. Laurens Hoppe is a talented pianist and improviser with a firm way of playing like the guitarist Rui Silva in his ‘Still to Come’ solo. ‘Ode Portrait’ fits in the style of the New York based bass player Avishai Cohen: only play the necessary tones, and play them honest, sincere and straight!

  • Marco Santos: ‘Ode Portrait’ (Sintoma Records)

© Mattie Poels.