Baz Mattie, initiator, drummer, arrangeur en bandleider van het B-Movie Orchestra bracht begin dit jaar (2013) zijn tweede cd ‘The Ultimate in Thrilling, Erotic and Raunchy Filmmusic! Volume 2’ uit. Een compilatie-cd met filmmuziek uit de jaren ’70 in een ontvoering langs de erotica, avontuur, suspence, crime, humor en Science Fiction…

Het B-Movie Orchestra (BMO) concept is helder: het perfect naspelen van de dynamische filmmuziek uit de jaren ’70. Het openingsstuk ‘Black rite’ en Diode’ zijn overigens nooit in een film gebruikt, maar passen erg goed binnen de filmklassiekers signatuur. De muziek geeft een prachtig beeld van de jaren ’70 en wordt gelardeerd met klinkende filmfragmenten die dat beeld nog eens versterken. De stukken worden aangevuld met kleine arrangement wijzigingen zoals het aanpassen van de vorm, het veranderen van instrumentgebruik en het toevoegen van solo’s. Het BMO bestaat naast Baz Mattie uit meer dan een dozijn musici waaronder de blazers Arend Bouwmeester en Dirk Beets die, naast Mattie, ook verantwoordelijk zijn voor de arrangementen. De muziek is verzorgd en heeft dubbele lagen waarbij twee melodieën over elkaar heen sluipen zoals in Blazing Magnum, waarbij het ene rifje het thema vertegenwoordigd en het andere daar recht tegenin gaat. Voeg daar de filmfragmenten bij en de spanning is om te snijden. Prachtig is de vertolking van Voce Amore, een soort vocalise (zingen zonder tekst) met een glijdende melodie en voortschrijdende progressie waarbij tremolo filmsounds zorgen voor een subtiele vervreemding. Het B-Movie Orchestra klinkt geolied, vanzelfsprekend en geeft deze 40 jaar oude muziek op filmische wijze zijn glans terug.

Baz Mattie (ex Junkie XL en Ellen ten Damme) richte in 2009 het B-Movie Orchestra op, met als doel het spelen van filmmuziek uit de jaren ’60 en ’70, live uitgevoerd met een 12-koppig orkest aangevuld met originele filmbeelden. “Funky bigband psycho-beat for erotic thrilling fiction” zo zegt hij zelf: “groovy, rauwe psychedelische muziek, afgewisseld met vette bigband arrangementen en donkere, mysterieuze ritmen”. Een prachtig concept waarmee hij twee cd’s uitbracht The Ultimate in Thrilling, Erotic and Raunchy Filmmusic! Volume 1 & 2.

  • B-Movie Orchestra: ‘The Ultimate in Thrilling, Erotic and Raunchy Filmmusic! Volume 2‘ (Coats To Coast)

© Mattie Poels.