Het Eva Quartet bestaat uit vier leden van het legendarische ‘Le Mystere des Voix Bulgares’ dat in 2007 hun debuut cd ‘Harmonies’ uitbracht. Een jaar later was het de Franse producer en elektronica wizard Hector Zazou die samen met het Eva Quartet (en meer dan vijftig musici) de cd ‘The Arch’ opnam. Een album dat nu, vijf jaar na de plotselinge dood van Zazou, wordt uitgebracht.

Het resultaat is zeer gevarieerd, waar de prachtige Bulgaarse stemmen-lyriek, met zijn snijdende harmonieën, als een rode draad door de muziek heen danst. Dát alleen al maakt ‘The Arch’ een cd van overwegend Bulgaarse signatuur. Maar er is meer: naast de Bulgaarse Diva Reka Group, een strijkkwartet o.l.v. Ljudmij Nenchev en het Bollywood Orchestra horen we enkele vooraanstaande wereldse musici zoals gitarist Bill Frisell, de Noorse trompettist Nils Petter Molvaer, pianist en drummer Ryuichi Sakamoto, zangeres Laurie Anderson, gitarist Robert Fripp, de Galicische gaita (doedelzak) speler Carlos Nuñez en duduk (Armeens dubbelriet) gigant Jivan Gasparyan. Heel subtiel worden de veelal Bulgaarse melodieën ondersteund door deze fantastische musici, die allen hun persoonlijke muzikale bagage laten horen op deze productie: zoals het verstilde trompetspel van Petter Molvaer, de gaita/fluit folk van Nuñez en de serene klank van Gasparyan’s duduk. Het geheel wordt gelardeerd met subtiele elektronica van producer Hector Zazou die hiermee een prachtige boog spant over ‘The Arch’ en Bulgaarse muziek vertaald naar een breed muzikaal spectrum.


Hector Zazou
(1948-2008) was een muziek producer die vanaf midden jaren ’70 met veel internationale artiesten heeft samengewerkt. Hij wordt geboren in Algerije uit een Franse vader en een Spaanse moeder. Maakte zijn eerste opnamen in 1976 met het duo ZNR, waarin hij viool en keyboards speelt. De muziek van dit duo (met Joseph Lacaille) is al lang verdwenen, maar in die tijd ontstaat wel zijn interesse voor vreemde en ongebruikelijke instrumentaties. Enkele jaren later neemt hij een L.P. op, onder de naam La Perversita: muzikale erotische experimenten.

Begin jaren ’80 werkt Zazou samen met de Zaïrese zanger Bony Bikaye: een combinatie van rituele, tribale zang met percussieve synthesizer begeleiding. Deze muziek valt op en krijgt aandacht in de clubscene’s van Europa en New York.

Eind jaren ’80 brengt hij Reivax Au Bongo op de markt. Een mix van Afrikaanse zang van Bony Bikaye, Kanda Bongo Man en Ray Lema samen met een opera zangeres. Zo ontstaat er een traditionele Afrikaans/Europese opera over het fictieve land ‘Bongo’: een soort avant-garde spectacel, gedurfd, bijzonder en soms zelfs een beetje decadent.

In 1992 komt zijn cd ‘Sahara Blue‘ op de markt waarop Zazou samenwerkt met John Cale, Cheb Khaled, Ryuichi Sakamoto en David Sylvian. Een conceptalbum t.g.v. het 100 jarig overlijden van de Franse dichter Arthur Rimbaud. Zes jaar later maakt hij twee cd’s met de minimalistische toetsenman Harold Budd en de Keltische zangeres Barbara Gogan, in 1998 gevolgd door ‘Lights in the Dark’ met o.a. Ryuichi Sakamoto, Peter Gabriel. Er volgen nog vijftien cd’s maar de release van zijn laatste cd ‘In The House Of Mirrors’ (met Indiase en Oezbeekse musici) maakt hij niet meer mee: op 8 september 2008 overlijdt hij, 60 jaar oud.

  • Eva Quartet & Hector Zazou: ‘The Arch’ (Elen Music/Xango)

© Mattie Poels.