De Zweedse top contrabassist Lars Danielsson blinkt uit met melodische composities. Zijn laatste cd ‘Libretto‘ (herfst 2012) excelleert in woordloze thema’s die heel natuurlijk klinken, glooiend zelfs: liedjes zonder tekst, met in elk stuk steeds een paar opmerkelijke harmonische wisselingen of ritmische verschuivingen die de muziek naar een hoger plan tilt.

Muziek die zo vanzelfsprekend klinkt; nergens gekunsteld of (te) bedacht en met zorg gemaakt. Danielsson beperkt zich overigens tot het begeleiden en heeft (bijna) nergens een solistisch moment. De muziek van Lars Danielsson sluit aan bij een nieuwe stroming geïmproviseerde muziek waarin men niet meer terugdeinst voor eenvoud, voor sobere thema’s. Een thematische aanpak waar Keith Jarrett al mee begon in de jaren ’80 en waarmee verder wordt geëxperimenteerd door het Tingvall Trio, Torque, het Noorse Helge Lien Trio of het Jacob Christoffersen Trio.

Op ‘Libretto’ wordt Lars Danielsson omringt door gitarist John Parracelli, drummer Magnus Öström en trompettist Arve Henriksen die zijn trompet laat ‘huilen’, ‘mijmeren’ en ‘fluisteren’. Verder horen we de uit Armenië afkomstige pianist Tigran. Zijn Armeense afkomst is duidelijk hoorbaar in het traditionele stuk ‘Hov arek sarer djan‘ (zie youtube onder) en in zijn eigen composities ‘Yerevan’ en ‘Svensk Låt’, waarin we de Armeense tonaliteit horen; heel subtiel en tussen de noten door. Bovendien sluit deze Armeense muziek naadloos aan bij de composities van Danielsson die hetzelfde sentiment en beladenheid in zich dragen.

Lars Danielsson (1958 in Gothenburg/Zweden) studeerde aan het Music Conservatory in Gothenburg, naast contrabas ook cello en gitaar. Speelde mee op meer dan drie dozijn cd/lp’s met o.a.saxofonist Dave Liebman, pianist Bobo Stenson and drummer Jon Christensen. Maar ook met lyrische gitarist John Abercrombie, trompettist Kenny Wheeler percussie wizard Trilok Gurtu.

Zijn laatste samenwerkingsproject staat op de cd ‘Gravity’ met de broers Julian & Roman Wasserfuhr op respectievelijk trompet/bugel en piano, aangevuld met drummer Wolfgang Haffner. ‘Gravity‘ is een subtiel eerbetoon aan ‘de roem‘ die deze jonge musici ten deel valt (terecht!). “….maar hun toch met beiden voeten op de grond houdt“, zo zeggen ze zelf. Naast een paar bijzondere originele stukken, horen we ook een paar klassiekers met een vette knipoog naar de trompet legende Chet Baker die voor Julian Wasserfuhr een groot inspirator is geweest.

  • Lars Danielsson: ‘Liberetto’ (ACT/Challenge Records)
  • Julian & Roman Wasserfuhr: ‘Gravity’ (ACT/Challenge Records)

© Mattie Poels.