Zanger gitarist Bai Kamara Jr. bracht begin 2012 zijn derde cd ‘This is Home’ uit. Een akoestisch album waarop deze uit Sierra Leone afkomstige zanger zichzelf begeleidt en charmant zingt over o.a. het leven in de hoofdstad van België, waar hij tegenwoordig woont. Hij wordt bijgestaan door enkele gastmusici op percussie, vibrafoon, bas, slidegitaar en cello.

Bai Kamara Jr. heeft een prettig zachte, beetje hese stem met een innemend karakter. Zijn liedjes zijn westers georiënteerd en sluiten aan bij de singer-songwriter traditie. Zingend in het Engels begeleidt hij zichzelf op gitaar, hier en daar bijgestaan door enkele gastmusici. Nergens horen we palm-wine muziek of calypso klanken die refereren aan zijn geboorteland. Wel klinkt de politieke problematiek van Sierra Leone door in zijn teksten (For the promise of gold en ‘Like a war zone’). Kamara verliet dit West Afrikaanse land in 1981 en emigreerde naar Engeland waar hij handel studeerde in Manchester. Als hij in 1990 naar Brussel verhuist, kiest hij eenduidig voor de muziek en maakt drie cd’s. ‘This is home’ is zijn laatste en bevat een paar pakkende songs waarmee hij zich overtuigend profileert als een charismatische muzikant. De arrangementen zijn sober en de liedjes uitgekiend bewerkt. Het gebruik van vibrafoon en cello in enkele stukken is opmerkelijk en verrassend en wordt aangevuld met percussie en akoestische bas. Zijn gitaar spel is buigzaam en ritmisch: zowel slag als tokkelend wordt zijn muziek transparant: helder en fris, met af en toe een vleugje blues. Echter, de nummers ‘When you were mine’ en ‘Lets get back to love’ hebben een Braziliaans timbre en laten een heel andere Bai Kamara horen die minder sterk is. Toch blijft zijn cd ‘This is home’ een oprecht album, een fraaie cd die niet onopgemerkt mag blijven, daar is de muziek te loyaal en bijzonder voor!

Bai Kamara wordt geboren in 1966 in Bo (Town), Zuid Sierra Leone. Komt al vroeg in aanraking met de politiek, aangezien zijn ouders beiden werken voor de overheid. In 1981 emigreert het gezin naar Engeland en begin ’90 naar Brussel. Bai Kamara speelt aanvankelijk in verschillende bands, maar besluit solistisch verder te gaan en neemt in 2001 zijn debuut cd ‘Living Room’ op. Treedt o.a. op met Senegalese zanger Youssou N ‘Dour, de Malinees Habib Koité en jazz zangeres Cassandra Wilson. Jaren later verschijnen zijn cd’s ‘Urban Gispy’ (’05) en ‘Disposable Society’ (’10). Begin 2012 wordt daar ‘This is Home’ aan toegevoegd.

  • Bai Kamara Jr.: ‘This is Home’ (Lion Mountain Records/Baikamara.com)

© Mattie Poels.