De honderdjarige geboortedag in 1998 van de Spaanse dichter, musicus en kunstenaar García Lorca (1898-1936), werd datzelfde jaar herdacht d.m.v. een concert in Vredenburg. Vince Mendoza, Joan Albert Amargós en Niko Langenhuijsen werkten tien jaar later samen aan ‘El Viento’; een project dat op 9 maart (’13) te zien is in Carré.


‘El Viento’
is een samenwerkingsproject met zangeres Eva de Dios, zanger Rafael de Utrera, gitarist Paco Arriaga, cajon speler (percussie kistje) Udo Demandt en danser Daniel Navarro samen het Metropole Orkest onder leiding van Vince Mendoza. Opmerkelijk is de stem van Eva (Maria) de Dios. Zangeres uit Córdoba, studeerde in Jerez de la Frontera, werkte in diverse flamenco clubs in Córdoba en gaf gast colleges aan het Rotterdams Conservatorium. Haar stem klinkt doorleeft en heeft een vol en warm timbre. Met gemak voegt haar stem zich in de orkest kleur en drukt een grote stempel op de productie. Iets dat overigens ook geldt voor Rafael de Utrera, die eigenlijk Usero heet. Hij is vernoemd naar de plaats waar hij in ’73 werd geboren, zijn vader een flamenco club opende, al waar Rafael het vak leerde. Zijn grote doorbraak volgde in 2001 tijdens een tournee met meester gitarist Paco de Lucia. Beiden vocalisten, zowel de Dios als de Utrera hebben een enorme overtuigingskracht waarmee ze met gemak de signatuur bepalen van deze cd.

De composities op ‘El Viento’ (de Wind) zijn geschreven door Pachón, Langenhuijsen, Amargós en Heredia. De bewerkingen zijn veelal van de componisten zelf en dirigent Vince Mendoza. Ze zitten knap en vakkundig in elkaar met organische dynamiek en uitgekiende instrumentatie. Naast flamenco, horen we jazz, klassieke en filmische muziek met solo’s op o.a. saxofoon, gitaar, trompet en piano. Jammer is wel dat de typische flamenco instrumenten die de Zuid Spaanse muziek zo ritmisch en vurig maakt, zo verstopt zitten in de arrangementen. Flamenco gitaar maar vooral percussie: palmas (klappen), voetenwerk en cajon worden matig gebruikt en ‘verzuipen‘ dan een beetje in de orkest hectiek. Naast een aantal nieuwe composities staat ook de traditional ‘La Tarara’ op ‘El Viento’ en het prachtige ‘La Leyenda del Tiempo’. Een stuk dat Ricardo Pachón schreef voor legendarische cantaor Camarón de la Isla voor diens gelijknamige cd uit 1979. Ongelooflijk mooie afsluiter van een cd met een tijdloos karakter!

Op 9 maart 2013 geeft het Metropole Orkest o.l.v. Vince Mendoza een concert in Carré met het project ‘El Viento’ i.s.m. Eva de Dios en Rafael de Utrera (zang), Udo Demandt (cajon), Paco Arriaga (gitaar) en Daniel Navarro (dans).

Bassist en componist Niko Langenhuijsen nam in 1992 de cd ‘Caoutchouc Plays Lorca‘ op met zijn orkest Caoutchouc. Twaalf musici speelden jazz georiënteerde composities van Langenhuijsen aangevuld met drie stukken van ‘La Leyenda del Tiempo’, de cd die Camarón de la Isla opnam in 1979. Het geboortejaar 1998 van Lorca was een mooie gelegenheid om met min of meer dezelfde bezetting het ‘García Lorca Project’ een nieuw elan te geven. Dat resulteerde in een uitverkocht Vredenburg, eind november 1998. Tien jaar later initieerde Vince Mendoza, dirigent van het Metropole Orkest, het idee om een cd op te nemen met het ‘García Lorca Project’. Het concert werd teruggebracht tot cd-lengte, met als resultaat ‘El Viento’, uitgebracht in 2008 door het Duitse label ACT Company.

  • Vince Mendoza and the Metropole Orchstra: ‘El Viento – The García Lorca Project’ (ACT 9490)

© Mattie Poels.