Catch-Pop String-Strong bestaat uit Jelena Popržan (altviool) en celliste Rina Raçinari. Een bijzonder duo dat precies doet waar het zin in heeft: energiek, levendig, clownesk, maar ook intens en sober. Gespeeld met absolute overgave, tot aan virtuositeit toe. Ze gebruiken alleen hun strijkinstrumenten waarbij enkele nummers worden gezongen.

We horen Bach, Schotse folk, Kurt Weill, Balkan met Servische en Albanese melodieën aangevuld met eigen composities. Werkelijk voortreffelijk en met verve uitgevoerd. In de begeleiding wordt een heel orkest gesuggereerd waardoor je eigenlijk meer hoort dan er werkelijk klinkt, soms aangezet door het wrijven over het hout van de cello, het stampen met de voeten of het kletteren van ’n enthousiaste strijkstok tegen de klankkast. Hun uitvoering vormt een watermerk van intuïtieve virtuositeit: bijzonder knap en origineel. Over de naam Catch-Pop String-Strong valt misschien te twisten, maar niet over de kwaliteit van de muziek!

Jelena Popržan werd geboren in Servië en Rina Kaçinari in Kosovo. Beiden kregen een klassieke opleiding in Wenen. Sinds 2010 zoeken ze als duo Catch-Pop String-Strong de randen op van de klassieke muziek, de jazz en de geïmproviseerde muziek en brengen in 2012 hun debuut cd uit. Het tweetal doet overigens denken aan het Tsjechisch/Pools cellisten duo Tara Fuki van Andrea Konstankiewicz en Dorota Barová. Ook zij gebruiken (bijna) alleen strijkinstrumenten in hun arrangementen. Hun stijl is minder flamboyant maar toch zeker ook de moeite waard.

Klik HIER voor een filmpje van ‘Seeräuber Jenny’ (Weill/Brecht)

  • Catch-Pop String-Strong (Col-legno/Codaex)

© Mattie Poels.