De Italiaanse groep Tre Martelli onderzoekt sinds 1977 de folk uit Piemonte, noord Italië. Ze brachten tien cd’s uit met veel traditionele muziek die hebben bijgedragen aan de herwaardering van het Italiaans muzikaal erfgoed. Met ‘Cantè ‘r paròli’ slaat de groep echter een nieuwe weg in: nieuw gecomponeerde muziek op teksten Giovanni Rapetti.

Een bekende Italiaanse dichter uit het dorp Vila del Foro, ten noorden van Genua. Tre Martelli werkt weliswaar sinds 1995 samen met Rapetti, maar een hele cd met zijn werk was er nog niet. Het 35 jarig bestaan van de groep en Giovanni Rapetti die dit jaar 90 wordt: reden genoeg voor een volledige cd met teksten van deze ‘shaman-poet‘.

De folk van Tre Martelli is van hoge kwaliteit waar fraai wordt gemusiceerd. Coupletten, refreinen, balladen en B-gedeelten worden sterk uitgewerkt waardoor elk frase zijn eigen klankkleur krijgt en de muziek variabel en gevarieerd wordt. De arrangementen zijn transparant en hebben een uitgelezen karakter. Draailier, fluiten, doedelzak, gitaar, viool en diatonische accordeon vullen elkaar prachtig aan met versterkende intensiteit. De kwaliteit van de zangers is van minder allooi en klinkt ietwat bestoven. Opmerkelijk daarentegen zijn de (gast) zangeressen die de muziek verrijken met een prachtig helder timbre, zoals het openingslied ‘Ra memoria dra stella‘ en ‘Ninna-nanna per Adele’: een slaapliedje met een buitengewoon mooie melodie die geen einde lijkt te hebben. Een prachtig soort perpetuum mobilé frasering.

Tre Martelli bewijst met ‘Cantè ‘r paròli’ dat folk van alle tijden is, mits je het maar goed brengt en dat doen ze!

  • Tre Martelli: ‘Cantè ‘r paròli’ (Felmay/Music&Words)

© Mattie Poels.