De cd ‘Vagabond’ van de Zweedse gitarist Ulf Wakenius (Halmstad/1958) heeft een verhalend karakter. Hij bespeelt zijn akoestische gitaar met uitgekiende schoonheid waarbij elke toon lijkt te zijn gewikt & gewogen en fijngevoelig wordt uitgesproken. Subtiel en zorgvuldig, maar ook met ferme snelheid: steeds met het juiste touché waardoor zijn spel zeggingskracht en diepgang krijgt. De thema’s hebben een glooiend karakter en worden op diverse manieren gespeeld: tokkelend, unisono met de accordeon, met gedempte snaren of met ‘afgeplakte’ strings zoals we die horen in ‘Song For Japan‘, waarbij zijn gitaar klinkt als een Japanse koto, met gebruik van de pentatonische toonladder.

Het trio van Ulf Wakenius bestaat verder uit accordeonist Vincent Perani en bassist Lars Danielsson. Twee musici die naadloos meegaan in de ietwat weemoedige stijl van Wakenius. Verdere gastmusici zijn snarenspeler Eric Wakenius en percussionist Michael Dahlvid.

Op ‘Vagabond’ staat een bijzonder evenwichtige collectie composities met hema’s die lyrisch van aard zijn, gevolgd door solide improvisaties: stevig gespeeld en nergens over de top. Naast vier stukken van Wakenius horen we composities van bassist Lars Danielsson, Lyle Mays (keyboardspeler van Pat Metheny), Jim Pepper en Keith Jarrett.

Het overbekende lied Message in a Bottle (van The Police/Sting) wordt gezongen door Youn Sun Nah (youtube beneden) waarin ze wordt bijgestaan door Nguyên Lê. Een in Parijs wonende gitarist van Vietnamese afkomst, die zijn gitaar laat resoneren als een dan-bau. Een éénsnarig Vietnamees instrument met een typische klank die Nguyên Lê fantastisch uit zijn gitaar tovert en hem tot een zeer herkenbare gitarist maakt.

Ulf Wakenius werkte jarenlang samen met het Oscar Peterson Quartet en met diens bassisten Ray Brown en Niels-Henning Ørsted Pedersen. Hij start als autodidact op zijn 11de met John McLaughlin als grote voorbeeld, maar neemt later les aan het Conservatorium in Göteborg. Op zijn 17-de speelt hij in diverse jazz-groepen en maakte tournees door Europa, aanvankelijk met zijn duo ‘Guitars Unlimited’ met Peter Almqvist waarmee hij in 1986  het gastoptreden verzorgde tijdens het Songfestival in Zweden: toch goed voor zo’n 600 miljoen kijkers.

In de 80-er jaren werkt Wakenius in Rio de Janero (Brazilië) met o.a. Paolo Braga (Elis Regina), Nico Assumpcao (Milton Nascimento). In de 90-er jaren start hij met drummer Dennis Chambers, bassist Gary Grainger (bieden uit de Scofield stal) de groep Graffiti op en neemt de cd ‘Good Groove’ (1992) op en maakt tournees door Amerika en Europa.

  • Ondertussen maakte Ulf Wakenius tien solo cd’s met als meest recente ‘Vagabond’ (zomer 2012).

  • Ulf Wakenius: ‘Vagabond’ (ACT 9523-2/Challenge).

© Mattie Poels.