Lang niet zo’n stem gehoord: adembenemend… met een gemak zingt Sandra Rumolino (Buenos Aires 1960) de muziek van pianist Gerardo Jerez le Cam (1963). Een klassiek geschoold musicus die naast de tango veel zarzuela’s (Spaanse operette) dirigeerde. ‘Viento sur’ is een tango cd in de breedste zin van het woord, gezongen door een charismatische zangeres.

Gerardo Jerez Le Cam treedt op tijdens het Bach Festival in Dordrecht: zat. 16 september 2012 in de Kunstkerk om 16.30 uur.

Al op jeugdige leeftijd ontdekt Sandra Rumolino de muziek van haar geboorteland Argentinië. Ze speelt gitaar en gaat vervolgens zang studeren aan het Conservatorium ‘Manuel de Falla’ in de hoofdstad Buenos Aires. In 1983, ze is 23 jaar, besluit ze naar Europa te verhuizen, naar Parijs, waar ze veel optreedt met verschillende tangoshows waaronder “Como un tango” en “Agua tango” met gitarist Leonardo Sanchez. In de tango-opera ‘Maria de Buenos Aires’ van Astor Piazzolla en Horacio Ferrer zingt Sandra zelfs de hoofdrol in 2003.

Op de CD ‘Viento Sur’ wordt ze bijgestaan door Olivier Congar (percussie) en pianist Gerardo Le Cam (foto) die ook alle composities schreef. Een pianist die vanuit Argentinië naar Frankrijk verhuist, op zoek naar de link tussen tango en Oost-Europese muziek. Hij wordt hierdoor aangezet door de Roemeense violist Jacob Muciuca die ook deel uitmaakt van het kwartet. Daarnaast nog enkele gastmusici waaronder Mihai Trestian (cimbaal).

Gerardo Le Cam ziet de tango als uitgangspunt die op deze CD verder wordt uitgebreid; naast tango elementen zijn er invloeden van het Frans chanson, Hongaarse – en filmmuziek te horen. Allemaal in de schaduw van de tango.

Voor meer informatie: Sandra Rumolino of Jerez le Cam

  • Sandra Rumolino: ‘Viento sur’ (Bassofone/LcMusic).

© Mattie Poels.