De zuid Afrikaanse zanger en liedjesschrijver Bholoja brengt met zijn rijke album Imphilo een ode aan de Swazil Soul.

English version below

Zanger Bholoja maakt al jaren een sympathieke cross-over van pop, gospel, jazz, blues en traditionele Afrikaanse ritmes met een attitude van het in-stand-houden van de Swazi-tradities.

Hij wordt geboren als Mbongiseni Ngubane in Eswatini (voormalig Swaziland), een klein land in het zuiden van Afrika. Hij dankt zijn populariteit niet alleen aan zijn muzikaal vakmanschap maar ook aan zijn sociaal bewogen commentaar dat hij geeft op de samenleving. Zijn teksten zingt hij in het Siswati en het Engels en handelen over nep-nieuws (waar hijzelf mee te maken kreeg en waarover hij zingt in het openingslied Socalile), volg je dromen, vertrouwen in de toekomst, familie-banden, eerlijk- en oprechtheid en religie zoals te horen in het lied Mkulu Longakimi, waarin hij geïnspireerd werd door Psalm 23.

Het zijn weliswaar thema’s van alle tijden en in zekere zin ook van alle mensen, maar Bholoja brengt ze met zo’n overtuigende oprechtheid dat muziek vleugels krijgt. Hij wordt daarin bijgestaan door iets meer dan een dozijn musici op gitaren, piano, strijkers, keyboard en achtergrondzang. Zelf speelt hij akoestische gitaar en schreef hij de meeste stukken. Zijn stem heeft een zachte, warme klank met een vertrouwelijk en hartelijk timbre. Zijn muziek klinkt herkenbaar, westers, maar herbergt ook die Afrikaanse signatuur die zo fraai door de muziek heen kleurt. Hij noemt zijn stijl Swazi Soul, de ziel van Eswatini. Liedjes die vanuit die achtergrond worden gezongen, die binnenkomen en hard ook!

English version

The south African singer and songwriter Bholoja brings an ode to Swazil Soul with his excellent album Imphilo.

For years singer Bholoja creates a sympathetic crossover of pop, gospel, jazz, blues and traditional African rhythms with an attitude of preserving the Swazi traditions.

He was born as Mbongiseni Ngubane in Eswatini (former Swaziland), a small country in southern Africa. In The last years Bholoja’s popularity grows. Not only by his musicianship but also to his socially committed commentary on society. He sings in Siswati and English about dealing with fake news (which he himself had to deal with as we can hear in the opening song Socalile). He also sings about follow your dreams, confidence in the future, family, honesty and sincerity and religion, as heard in the song Mkulu Longakimi, in which he was inspired by Psalm 23.

These are indeed themes of all times and, in a sense, of all people, but Bholoja presents them with such a striking and convincing sincerity. He is assisted by over a dozen musicians on guitars, piano, strings, keyboard and background vocals. He plays acoustic guitar and wrote most of the pieces. His voice has a soft and warm sound with a confidential and cordial timbre. The music sounds recognizably, Western, but it also contains that African signature that colors the music so beautifully. He calls it Swazi Soul. Yes indeed: the soul of Eswatini, which easily touch the heart of the listener!

*Bholoja: Imphilo (One World Records / Xango)

© Mattie Poels.