Zangeres en ukulele en percussioniste Oriane Lacaille zet met haar album iViV het eiland La Reunion weer op de muzikale kaart.

English version below

De foto op de hoes van het eerste (volledige) album van zangeres Oriane Lacaille lijkt van vervlogen tijden. Maar niets is minder waar. We hebben het hier over een springlevende, jonge zangeres. Wonend in Frankrijk, maar oorspronkelijk uit La Reunion. Een klein Frans eiland ten oosten van Madagascar in de Indische Oceaan. Waar de muzikale grootheden Danyèl Waro, die zorgde voor herwaardering van de maloya en natuurlijk accordeonist René Lacaille vandaan komen. René, de vader van Oriane, leerde zijn dochter het muziekvak podiums-gewijs.

Oriane Lacaille heeft een natuurlijk klinkende stem. Ze zingt omdat ze zo van zingen houdt, dat spat van deze CD af, muziek-om-de-muziek. En het resultaat is prachtig. Goed in het gehoor liggende melodieën, gezongen in het Creools en Frans, tegen een achtergrond van maloya en sega, de muziekstijlen die je veel tegenkomt op La Reunion. De arrangementen zijn sober. Snaarinstrumenten, (elektrische) gitaar, ukulele, contrabas en percussie. Muziek die je moeiteloos van binnenuit opwarmt, uiterst geschikt voor elke zomer- of winterdag.

English version

Singer and ukulele and percussionist Oriane Lacaille put the island of La Reunion back on the musical map with her album iViV.

The photo on the cover of singer Oriane Lacaille’s first (full) album seems to be from a bygone era. But nothing is less true. We are talking here about a very much alive young singer. Living in France, but originally from La Reunion. A small French island, east of Madagascar in the Indian Ocean. Where the musical greats Danyèl Waro, who caused the revaluation of the maloya and of course accordionist René Lacaille come from. René, Oriane’s father, taught his daughter the music profession live on stage.

Oriane Lacaille has a natural sounding voice. She makes music because she loves to sing so much. That’s obvious and makes this CD really shines, music-for-the-music. The result is beautiful. Pleasant melodies, sung in Creole and French, against a background of maloya and sega, the music styles that you often encounter at La Reunion. The arrangements are quite open and roiginal. String instruments, (electric) guitar, ukulele, double bass and percussion. Music that effortlessly warms you up from the inside, ideal for any summer or winter day.

*Oriane Lacaille: iViV (Music Development Company/Xango)

© Mattie Poels.