Het album Omera is een ode aan de in 2019 overleden Keniaanse zanger Ayub Ogada. Hij was een pionier en bruggenbouwer op de grens van Keniaanse en westerse muziek.

English version below

Ayub Ogada (Job Seda) werd geboren in 1956 in Mombassa, een kustplaats in het zuiden van Kenia. In de jaren ’70 werkte hij bij het Nairobi French Cultural Centre en was medeoprichter van de African Heritage Band in 1979. Midden jaren ’80 emigreerde Ogada naar Londen, waar hij als straatmuzikant optrad en speelde in de groep Taxi Pata Pata. Het muzikale balletje ging pas echt rollen toen hij werd opgemerkt door Peter Gabriel, de zanger van de legendarische Britse groep Genesis, die inmiddels RealWorld had opgericht. Het platenlabel waar Ogada zijn debuut-album uitbracht. In 1998 gaf hij concerten tijdens het WOMAD-festival.

Ogada was een bevlogen zanger, verhalenverteller en virtuoos op de nyatiti. De 8-snarige harp van de Luo bevolking, gemaakt van hout, bespannen met kalfshuid en besnaard met visdraad-snaren. Dit instrument bespeelde hij ook tijdens de Nairobi sessies die hij opnam met de Britse gitarist Trevor Warren (en gastmusici) in 2012 voor het album Kodhi, dat in 2015 op de markt kwam (zie YouTube onder). Van de meer dan zestig opgenomen stukken, verschenen er negen op CD. Van de overige tracks is nu een selectie gemaakt die te vinden is op het album Omera (The Further Adventures of Trevor Warren with Ayub Ogada). Ayub Ogada heeft een zinnenstrelend stemgeluid, met zacht timbre en lichte tremolo. Hij begeleidt zichzelf op de nyatiti en handpercussie en wordt in elk nummer bijgestaan door Trevor Warren op Spaanse gitaar, aangevuld met enkele gastmusici waaronder de bassisten Dudley Phillips en Marco Megido, trompettist Toby Shippey en de Egyptische meester-percussionist Hossam Ramzy. De muziek is puur en ongepolijst, fijnzinnig en bedachtzaam. De warme vocalen van Ogada, met o.a. religieuze teksten, worden fraai ondersteund door hypnotiserende ritmes. ‘Mijn muziek is een soort meditatie, een gift van mij voor de luisteraar‘; zo zegt hijzelf. Een opmerkelijk oprechte en zuivere benadering, die tot uiting komt in de dertien stukken op deze bijzondere CD. Het album Omera is daarmee een prachtige ode aan een deze sympathieke Keniaanse musicus die in 2019 overleed, 63 jaar oud!

Het album Kodhi op Youtube

English version

The album Omera is an ode to the Kenyan singer Ayub Ogada (Job Seda), who died in 2019. He was a pioneer and bridge builder on the dividing line between Kenyan and Western music.

Ayub Ogada was born in 1956 in Mombasa, a coastal town in southern Kenya. In the 1970s he worked at the Nairobi French Cultural Center and co-founded the African Heritage Band in 1979. In the mid 1980s, Ogada emigrated to London where he performed as a busker and played in the group Taxi Pata Pata. His musical carreer really started when he was noticed by Peter Gabriel, the former singer of the legendary British group Genesis, who had meanwhile founded RealWorld. For this record label Ogada recorded his debut album and gave concerts during the WOMAD festival in 1998.

Ogada was an inspired singer, storyteller and virtuoso on the nyatiti. The 8-string harp of the Luo people, made of wood, covered with calf skin and strung with fishing line strings. In 2012 he also played this instrument during the Nairobi sessions that he recorded with British guitarist Trevor Warren (and guest musicians) for the album Kodhi, that was released in 2015 (see YouTube above). They recorded more than sixty pieces, but (only) nine were released on CD. A selection of the other tracks has now been released on the album Omera (The Further Adventures of Trevor Warren with Ayub Ogada). Ayub Ogada has a sensuous voice, with soft timbre and light tremolo. He accompanies himself on nyatiti and hand percussion and is assisted in every song by Trevor Warren on Spanish guitar, supplemented by guest musicians such as bassists Dudley Phillips and Marco Megido, trumpeter Toby Shippey and Egyptian master percussionist Hossam Ramzy. The music sounds pure and unpolished, delicate and thoughtful. Ogada’s warm vocals, with (religious) lyrics, are supported by hypnotic rhythms. “My music is a kind of meditation, a gift from me to the listener“; Ogada says. A remarkably beautiful and sincere approach that is reflected in the thirteen pieces. The album Omera is therefore an excellent ode to this sympathetic Kenyan musician, who passed away in 2019, 63 years old!

  • Ayub Ogada: Omera – The Further Adventures of Trevor Warren with Ayub Ogada (Long Tale Recordings / Xango)

© Mattie Poels.