Het Barcelona Gipsy BalKan Orchestra (BGKO) straalt een zelfverzekerdheid uit op hun zesde album Nova Era. Een CD waarop de groep vanuit Barcelona een fraaie mix creëert van klezmer, Balkan en Gipsy muziek.

English version below

Het BGKO bestaat uit acht musici uit o.a. Spanje, Italië, Servië, Frankrijk en Griekenland. De groep werd opgericht begin 2012 na een landelijke Roma-dag in Barcelona, waar verschillende musici elkaar ontmoetten, samenspeelden en besloten dat deze ongrijpbare muzikale cohesie niet verloren mocht gaan. Dat resulteerde in vijf CD’s waar nu het prachtige Nova Era (Een nieuw Tijdperk) aan wordt toegevoegd. Zangeres Margherita Abita is een absolute aanwinst. Haar stem heeft dat ongrijpbare, dat gevoelige. Soepele vocalen die moeiteloos schakelen tussen het timbre van het Siciliaanse lied (waar zij vandaan komt) naar de sevdah van Amira Medunjanin of het Macedonische keelgeluid van bijvoorbeeld Esma Redzepova. Zo mooi in Dere Geliyor Dere en verbluffend in Marijo, deli Bela Kumrijo. Op deze nieuwe CD Nova Era horen we traditionele vocale en instrumentale stukken uit Roemenië, Servië, Bulgarije, Kosovo, Hongarije en Turkije. Het BGKO speelt opvallend virtuoos en heel organisch. Heldere arrangementen waar verschillende musici hun solistisch moment hebben, zoals in het intro van Jana I Alexandris waar gitarist Julien Chanal prachtig het thema (om)speelt. Maar ook het accordeonspel van de Italiaan Mattia Schirosa (mooi in Dajchovo Horo), het spel van klarinettist Dani Carbonell en violist Oleksandr Sora (lekker gipsy in Sedi Dona) uit de Ukraine valt op. Prachtig hoe deze musici, samen met percussionist Stelios Togias (pakkend darbuka-spel in Sedi Donka – Joc Mare) en contrabassist Ivan Kovavic, een voortreffelijk Oost-Europees geluid laten horen. Alhoewel de muziek van het Barcelona Gipsy BalKan Orchestra de traditie volgt en soms licht voorspelbaar is, valt de band op door zijn passie en hartstocht die muzikaal zo fantastisch enerverend wordt vertaald. En dat is nou precies waar het in muziek om draait en wat deze band zo de moeite waard maakt!

Voor muziek van het BGKO klik hier.

English version

The Barcelona Gipsy BalKan Orchestra (BGKO) exudes self-confidence on their sixth album Nova Era. A CD on which the group creates a beautiful mix of klezmer, Balkan and Gipsy music from the city of Barcelona.

For music of the BGKO click here.

The BGKO consists of eight musicians from Spain, Italy, Serbia, France and Greece, among others. The group was formed in early 2012 after a Roma day in Barcelona, ​​where several musicians met each other, played together and decided that this elusive musical cohesion should not be lost. That resulted was recorded on five CDs added with the beautiful Nova Era (A new Era). Singer Margherita Abita is an absolute ear-catcher. Her voice is so elusive, so sensitive. Smooth vocals that effortlessly switch between the timbre of the Sicilian song (where she comes from) to the sevdah of Amira Medunjanin or the Macedonian guttural sound of Esma Redzepova, for example. Her voice is remarkable in Dere Geliyor Dere and stunning in Marijo, deli Bela Kumrijo. On this new CD Nova Era we hear traditional vocal and instrumental pieces from Romania, Serbia, Bulgaria, Kosovo, Hungary and Turkey. The BGKO plays virtuoso and very organic. Clear arrangements where different musicians have their solo moment, such as in the intro to Jana I Alexandris where guitarist Julien Chanal beautifully plays the theme. But also the accordion playing of the Italian Mattia Schirosa (beautiful in Dajchovo Horo), the clarinet of Dani Carbonell and violinist Oleksandr Sora (lovely solo in Sedi Dona) from the Ukraine is striking. It is wonderful how these musicians, together with percussionist Stelios Togias (catchy darbuka playing in Sedi Donka – Joc Mare) and double bassist Ivan Kovavic, create an excellent Eastern European sound. Although the music of the Barcelona Gipsy BalKan Orchestra follows the tradition and is sometimes slightly predictable, the band stands out for its passion. In this way their music becomes so excitingly. And that’s exactly what music is all about and makes BGKO’s Nova Era a splendid record!

  • Barcelona Gipsy Balkan Orchestra: Nova Era (Satélite K / Xango)

© Mattie Poels.