Cantigas de Santuarios is de titel van een fraaie CD met een collectie Galisisch-Portugese liederen uit de 13de eeuw, schitterend uitgevoerd door het Ensemble Lauda. 

English version below

Het Ensemble Lauda houdt zich al jaren bezig met het uitvoeren van Middeleeuwse muziek. De jonge musici die te horen zijn op Cantigas de Santuarios komen allen uit Cuba en staan onder leiding van Henry Vidal Garcia, musicoloog, vocalist en instrumentalist. De groep deed jarenlang onderzoek, analyse en interpretatie van de poëtische en dynamische cantigas de amigo. Vocale stukken uit Noord Spanje, het tegenwoordige Galicië. In totaal zijn er meer dan 1600 liederen geschreven in de 12e en 13e eeuw, met als hoogtepunt de gedichten van Alfonso X, el Sabio (de Wijze). Deze liederen, ook wel cantares, cantigas of trovas genoemd, werden gebundeld in liedboeken: de cancioneiros. Het Ensemble Lauda richt zich op de cantiga de amigo, liederen die zijn gebaseerd op de communicatie van vrouwen. De teksten van de cantiga’s zijn religieus van aard, gericht aan heiligen en bedevaarttochten. De kristalheldere vocalen (veelal vrouwen, hoe kan het ook anders) van Ensemble Lauda zorgen voor innemende uitvoeringen. Serene muziek, sober, met minimale begeleiding. Bescheiden instrumentatie, waar hooguit drie instrumenten tegelijk klinken die zorgen voor een ingetogen maar ook energieke ondersteuning van de zang. Bespeeld worden de luit, citole (klein 4-snarig instrument), viella (soort viool), (dubbel)fluit, adufé (vierkant handtrommel) en tamboerijn. Ensemble Lauda is een voortreffelijk gezelschap dat deze eeuwenoude Noord Spaanse muziek doortastend en inspirerend ten gehore brengt.

English version

Cantigas de Santuarios is the title of a splendid album with a collection of Galician-Portuguese songs from the 13th century. Beautifully performed by the Ensemble Lauda.

For years the Ensemble Lauda has been performing medieval music. These fine young musicians who can be heard at Cantigas de Santuarios all come from Cuba and directed by Henry Vidal Garcia, musicologist, vocalist and instrumentalist. The group spent years researching, analyzing and interpreting the poetic and dynamic cantigas de amigo. Vocal pieces from Northern Spain, present-day Galicia. In total, more than 1,600 songs were written in the 12th and 13th centuries, culminating in the poems of Alfonso X, el Sabio (the Wise). These songs, also called cantares, cantigas or trovas, were collected in songbooks de cancioneiros. The Ensemble Lauda focuses on the cantiga de amigo, songs that are based on the communication of women. The cantigas are religious songs about saints and pilgrimages. The crystal clear vocals (mostly women) of Ensemble Lauda provide captivating performances. Serene music, sober, with minimal accompaniment. Modest instrumentation, where no more than three instruments play at the same time, providing a modest but also energetic support for the vocals. The lute, citole (small 4-string instrument), viella (kind of violin), (double) flute, adufé (square hand drum) and tambourine are used. Ensemble Lauda consist of excellent musicians that performs this age-old Northern Spanish music vigorously and in an inspiring way.

  • Ensemble Lauda: Cantigas de Santuarios (Aliud)

© Mattie Poels.