Wie deze blog vaker leest kwam al eerder de naam Tingvall tegen. In 2013 bracht de Zweedse pianist Martin Tingvall zijn solo-CD uit. In 2017 verscheen het album ‘Cirklar’ (Cirkels) dat hij opnam met zijn melodisch trio, met de uit Cuba afkomstige bassist Omar Rodriguez Calvo en de Duitse drummer Jürgen Spiegel.

English version below

Het Tingvall Trio is een internationaal drietal rond de Zweesde pianist Martin Tingvall die alle stukken schreef voor zijn zevende trio-album ‘Cirklar’. Zeer melodische muziek die aansluit bij landgenoot Lars Danielsson, contrabassist die onlangs zijn meesterlijk ‘Libretto III’ uitbracht. Tingvall’s composities blinken uit in liedjes, logisch klinkende melodieën die zo vanzelfsprekend overkomen dat het lijkt alsof je ze al eerder hoorde. Een strak georganiseerd en goed op elkaar ingespeeld trio dat elkaar voortreffelijk aanvult. Het Tingvall Trio speelt gebalanceerde stukken die verzorgd zijn gearrangeerd waar drie instrumenten als één trio naar buiten treden. Improvisaties zijn helder van opzet waarin het thema blijft resoneren in de soepele variaties. Doorwrochte pianosolo’s met een fraaie linkerhand die niet alleen opvalt door ostinate partijen (‘Skank Blues’) maar ook met tegen-melodieën en fraaie polyfonie zoals in ‘Karusellen’, afgewisseld met modale improvisaties in ‘Bumerang’ en ‘Tidlös’. Deze verschillende manieren van spelen zorgen voor een afwisselend album. Martin Tingvall is een gevoelsmens wat nog het meest tot uiting komt in ‘Psalm’. Een gedragen stuk met een oorstrelend thema, dat zich (zonder improvisaties) moeiteloos in je oor nestelt om er heerlijk warm te gedijen. Het Tingvall Trio komt met een voortreffelijk nieuw album waarop we drie musici horen die zich zo langzamerhand hebben bewezen binnen de jazz- & geïmproviseerde muziek. Wie het trio nog niet kent of nog niet overtuigd is van de hun kwalitatief goede muziek, krijgt met ‘Cirklare’ een prachtige herkansing!

TOURDATA 2017

16 sept. Lantaren-Venster Rotterdam / 20 sept. Paradox Tilburg / 21 sept. Tivoli-Vredenburg Utrecht / 22 sept. LUX Nijmegen / 23 sept. Bimhuis Amsterdam / 24 sept. Toonzaal Den Bosch

English version

For those who read this blog, Music Frames, more often the name Tingvall have came across . In 2013 the wonderful Swedish pianist Martin Tingvall released his solo CD. In 2017, he released the album ‘Cirklar’ (Circles) with his melodic trio, with bassist Omar Rodriguez Calvo from Cuba and the German drummer Jürgen Spiegel.

The Tingvall Trio is a great international trio of the Swedish pianist Martin Tingvall who wrote all the pieces for his seventh trio album ‘Circler’. Very melodic compositions that connects with the music of his fellow citizen Lars Danielsson, a bassist/composer who recently released his masterpiece ‘Libretto III’. Tingvall’s compositions are remarkable songs, with clear melodies, lovely music which sounds like if you heard them before. The Tingvall Trio plays balanced pieces, precisely arranged where bass, drums and piano come out as óne trio, as óne sound. Improvisations are clear of content, resonating in flexible variations. Sprained piano solos with a beautiful left hand not only by ostinate parts (‘Skank Blues’) but also beautiful polyphony like in ‘Carousels’, interchanges with modal improvisations in ‘Bumerang’ or ‘Tidlös’. This way of playing creates an alternate album. Martin Tingvall is a sensual man who is most pronounced in ‘Psalm’. A solemnly piece with an eye-catching theme, which easily nestles in your ear (without improvisations). The Tingvall Trio released this splendid new album on which we hear three excellent musicians who have proved themselves in jazz and improvised music. For those who are not yet been convinced by this wonderful trio, try ‘Cirklare’ and enjoy!

Listen also: Lars Danielsson.

  • Tingvall Trio: ‘Cirklare’ (Skip Records / Challange Records)

© Mattie Poels.