Je moet wel van goeden huize komen wil je de tango nog een nieuwe impuls geven. De Duitse zangeres AnnA Franken zet echter deze Argentijnse muziekstijl geheel naar eigen hand, mixt de tango met muziek van Kurt Weill, Franz Schubert, Hugo Wolf en Robert Schumann en creëert een aantrekkelijk melange van oude en nieuwe tango op ‘Idas y Vueltas‘.

English version below

Zangeres AnnA Franken pakt het slim aan. Geboren wordt ze in Zuid-Duitsland uit een Engelse moeder en Duitse vader. Ze studeert klassieke- en tangozang in Rotterdam en woont enkele jaren in Buenos Aires, de hoofdstad van Argentinië waar eind 19de eeuw de tango ontstond. Haar stijl is een uitgekiende mix van klassieke muziek en tango van min of meer bekend repertoire. Deze stukken worden getransformeerd tot pareltjes door de prachtige arrangementen op strijkers, piano, contrabas en bandoneon, de meeste bewerkt door de Argentijn Pablo Motta en pianist Juan Pablo Gallardo. De bewerkingen klinken op zich al schitterend en vormen een uitgelezen decor voor de vocalen van AnnA Franken die met haar stem uitdagend flaneert. Haar verleidende en onbevangen vocalen schitteren in de kleur van Ute Lemper en stralen het ‘verhalende‘ uit van Lotte Lenya. Een mooie combi waarin ze steeds organisch tussen beiden wisselt. Ze zingt alle stukken in het Duits. De liederen van Schumann, Schubert en Wolf hebben door de nieuwe aanpak een volledige gedaanteverwisseling ondergaan en klinken verrassend en uniek, terwijl de twee liederen van Kurt Weill dichter bij het origineel blijven en daardoor minder interessant zijn. De debuut-CD ‘Idas y Vueltas‘ is het klinkende bewijs dat de tango-ontwikkeling nog lang niet ten einde is, als je maar beschikt over goede en vakbekwame musici die deze bijzondere muziek een nieuw en eigentijds elan bezorgen.

English version

You got to have a good musical condition to innovate the tango. The German singer AnnA Franken put this Argentinean music into a new musical environment. She mixes tango with music by Kurt Weill, Franz Schubert, Hugo Wolf and Robert Schumann and creates an attractive and lovely blend of old and new tango on ‘Idas y Vueltas’.

Singer AnnA Franken is a smart musician. Born in southern Germany from an English mother and German father. She studied classical and tango singing in Rotterdam and lived several years in Buenos Aires, capital of Argentina, where the tango started late 19th century. Her musical style is a sophisticated blend of classical music and tango of more or less well known repertoire, transformed into wonderful songs by the beautiful arrangements played on strings, piano, double bass and bandoneon, most written by the Argentinian pianist Pablo Motta and Juan Pablo Gallardo. These pieces sound magnificent and are a perfect decor for the challenging vocals of AnnA Franken. Her voice shines like the colour of Ute Lemper and has the narrative approach of Lotte Lenya. A lovely combination. She sings all the songs in German. The Schumann’s, Schubert’s and Wolf’s songs are put into a complete metamorphosis by the new approach and they sound surprisingly and unique. The two songs of Kurt Weill keep closer to the original and therefore less interesting. The début album ‘Idas y Vueltas‘ is the ultimate evidence that tango music is still developing. Yes indeed, these good and competent musicians put this special music into a high and contemporary level. Well done!

AnnA Franken:Idas y Vueltas’ (La Casa del Tango)

© Mattie Poels.