De Spaanse zangeres en nyckelharpa speelster (Zweedse druktoetsenviool) Ana Alcaide maakt al jaren thema albums waaronder twee met Sefardisch repertoire en ‘Tales of Pangea’ met Indonesische cross-over muziek. Haar nieuwste album ‘Leyenda’ is een voortreffelijke muzikale reis opgedragen aan legendarische vrouwen: een muzikaal exposé over de kracht van de vrouw!

English version below

Ana Alcaide heeft een ijzersterk gevoel voor sfeer en melodie. Een kwaliteit die onmisbaar is op een album waar in elk lied één vrouwenlegende centraal staat en elk stuk om een heel karakteristieke muzikale ambiance vraagt. Zoals de vliegende Chinese godin Luolaien, de Spaanse Ondine, die alleen ’s nachts zichtbaar was. Of de in grotten levende Lamia de Kobate naast de The Selkie Bride: een als zeehond levende vrouw die haar huid inruilt om als mens op het land te leven. Al deze legendes worden op ‘Leyenda’ zeer fraai muzikaal vertaald. Ana Alcaide speelt naast keyboards en percussie op de nyckelharpa. Een Zweeds strijkinstrument, een soort grote viool met druktoetsen. Dit instrument past prachtig naast diverse gitaren, snaar- en strijkinstrumenten waaronder de psalterion en draailier, percussie en de heldere (meerstemmige) zang van Ana Alcaide. De muziek heeft een hoog folk karakter en wordt gezongen in het Spaans. Het stuk ‘La ondina de Vacares’ valt op door zijn prachtige muzikale wendingen. ‘Folia de la primavera‘ heeft door samenzang en onregelmatig ritme (in 7-en) een Bulgaarse klank en het instrumentale Sefardische (oud Joods) aandoende ‘La Mujer Muerta‘ is een ode aan de lente. Alle stukken zijn met zorg en aandacht gearrangeerd en steken met kop en schouders uit boven de gemiddelde folk-CD. Het album ‘Leyenda’ is zeer gevarieerd waarop de muziek net zoveel kracht heeft als de veelzijdigheid van de vrouw!

Meer Ana Alcaide: La Cantiga del Fuego of Como la Luna y el Sol of Tales of Pangea.

English version

For years the Spanish singer and nyckelharpa (Swedish violin with buttons) Ana Alcaide recorded ’theme albums’, including two with Sephardic repertoire and ‘Tales of Pangea’; an Indonesian crossover project. Her latest album ‘Leyenda‘ is an exquisite musical journey dedicated to legend of women: a musical exposé about the power of women!

More Ana Alcaide reviews: La Cantiga del Fuego or Como la Luna y el Sol or Tales of Pangea.

Ana Alcaide has a strong sense of melody and atmosphere. A quality of making music which is indispensable on an album on which each song is dedicated to óne woman, óne legend. That requires a quite distinctive musical approach to each piece. As the flying Chinese goddess Luolaien, the Spanish Ondine, who was only at night visible. Or Lamia Kobate who lives in a cave. The Selkie Bride: as a seal living woman who transforms into a human being to live on land. All these legends are put to music on ‘Leyenda‘ in a wonderful way. Ana Alcaide plays alongside keyboards and percussion on the nyckelharpa. A Swedish violin, a kind of big fiddle with buttons. This instrument fits beautifully next to several guitars and string instruments including the psaltery and hurdy-gurdy, percussion and bright (polyphonic) vocals by Ana Alcaide. The music has a fine folk character and is sung in Spanish. The piece ‘La ondina the Vacares‘ stands out for its beautiful musical twists. ‘Folia de la primavera‘ has a Bulgarian sound because of it’s lovely harmonies and irregular rhythms (in seven). And the instrumental Sephardic (Jewish old) piece ‘La Mujer Muerta‘ is an ode to spring time. The album ‘Leyenda‘ is high-quality music, wonderful arranged with great variations, dedicated to the power of women!

  • Ana Alcaide: ‘Leyenda’ (ARC Music / Music&Words)
  • Foto: Patricia R.Muñoz (first)
  • Foto: Lucía Herrero (second)

© Mattie Poels.