‘Tikounen‘ (‘Verrassing’) – is de titel van de tweede CD van de Touaregband Kel Assouf uit Brussel. De groep rond de verbannen Nigerese muzikant Anana Harouna. Een rotsvast album waarop je met ruig gitaar- en massief drumwerk het woestijnzand tussen je tanden voelt knarsen en de zon op je hoofd voelt branden.

English version below

Kel Assouf wordt opgericht in 2006 door zanger/gitarist Anana Harouna. ‘Tikounen’ is het tweede album van de groep na ‘Tin Hinane‘ uit 2015. Levendige en opzwepende muziek die met zeer veel vitaliteit wordt gebracht. De muziek zit vol voor- en nazang, scheurende en vervormde gitaren, keyboards en stevige percussie zoals de prachtige bendir en break-ritmes in ‘Lab‘. Kel Assouf mengt de Touareg cultuur met robuuste westerse rock met als doel deze Noord Afrikaanse muziek meer bekendheid te geven. De teksten handelen over discriminatie, oorlog, onrecht en vervuiling. Pittige onderwerpen waar de energieke muziek van Kel Assouf zeer goed bij past. Opvallend is het unisono meespelen van de melodie door keyboards of gitaar wat de muziek steviger en breder van kleur maakt. Alle stukken worden gezongen door Anana Harouna op ‘Ahile Lamma’ en ‘Lehiyet’ na, waarop zangeres Toulou Kiki de lead vocals zingt. Zij was overigens ook de hoofdpersoon in de film ‘Timbuktu‘ uit 2014. ‘Tikounen’ klinkt overtuigend en geloofwaardig. Een ‘verrassing’ is het niet, maar wel een duidelijk muzikaal statement van een Brusselse Touaregband die zeer de moeite waard is!

English version

‘Tikounen’ (‘Surprise’) – is the title of the second album of the Touaregband Kel Assouf from Brussels (Belgium). The group is initiated by the exiled musician Anana Harouna from Niger. ‘Tikounen’ is a solid rock album. In this music it’s like you hear the sand crunching between your teeth and feel the desert sun burning your head.

In 2006 Kel Assouf was founded by vocalist / guitarist Anana Harouna. ‘Tikounen’ is the second album by the band after ‘Tin Hinane’ from 2015. Lively and upbeat music played with a lot of vitality. The music is full of call-and-response vocals, fine distorted guitars, keyboards and tight percussion like the beautiful bendir and break-beats in ‘Lab‘. Kel Assouf mixes the Touareg culture with western rock music in the hope this wonderful North African music well get better known. The lyrics are about discrimination, war, injustice and pollution. Pithy subjects, very good for the energetic music of Kel Assouf. Striking is the unison melody of the vocals also played on keyboards or guitar which makes the music stronger and wider. All lead vocals are by Anana Harouna, except ‘Ahile Lamma‘ and ‘Lehiyet‘ on which we hear the lovely voice of Toulou Kiki. By the way, she was also an actor in the movie ‘Timbuktu’ in 2014. ‘Tikounen‘ sounds convincing and credible. It’s not ‘surprise’ music, but it’s clear musical statement from a splendid Touareg band from Brussels and worth listening – yes indeed!

  • Kel Assouf; ‘Tikounen’ (Igloo Records / New Arts International)

© Mattie Poels.