De Hongaarse muziek van tegenwoordig is behoorlijk ge-Europeaniseerd. Toch heeft de muziek van de Cimbaliband onmiskenbaar een Hongaarse lading. Cimbaal, saxofoon, gevarieerde ritmiek en de zang van Eszter Szita zorgen voor een vibrerende mix op hun nieuwe album ‘Moldva’: opgedragen aan de ‘csango‘. De Katholiek Hongaarse Roma minderheid die leeft in Moldavië.

English version below

Cimbalist en leider van de Cimbaliband Balázs Unger reisde eind jaren ’90 door Moldavië op zoek naar traditionele cimbaal-muziek. Terug in Hongarije richtte hij de Cimbaliband op, die nu hun zevende CD ‘Moldva’ uitbrengt. Een album waarmee de groep terugkeert naar de roots van de muziek uit Moldavië, weliswaar modern gearrangeerd met gebruik van klassiek, jazz, Balkan en rock & roll (Balázs Unger is de Chuck Berry van het cimbaal genoemd). Hun nieuwe CD ‘Moldva’ is een eerbetoon aan de Csángó bevolking; de in Moldavië wonende Hongaarse Roma die met succes hun oude volksmelodieën hebben weten te behouden die nu te vinden zijn op ‘Moldva’. De Cimbaliband is een fraai internationaal gezelschap met een Duits/Hongaarse cimbalist, Kroatische tambura (snaarinstrument) speler, Hongaarse violist, een Roma bassist. De prachtige zangeres Eszter Szita is onmiskenbaar het boegbeeld van de groep. Zij heeft een aanstekelijk mooie stem die aansluit bij de Hongaarse Irén Lovász en de Tsjechische Alice Holubová (Hradišťan). De staccato ritmes, met onregelmatige maatsoorten en de snel wisselende tempi werken opzwepend en enerverend. Hierdoor draagt de groep de Hongaarse ziel in zich met het cimbaal als kloppend hart; vurig, intens en bewogen gespeeld. Bijzonder zijn ook de accordeon, saxofoon en viool die met rijke versieringen de katalysator zijn en zorgen voor een fraaie muzikale toplaag. De Cimbaliband is een feestorkest, met aanstekelijke muziek met hun twintig jarig bestaan zorgt voor een opleving van de Moldavische muziek.

English version

Although the Hungarian music is pretty Europeanized, the Cimbaliband plays an unmistakable Hungarian music. Cymbalom, saxophone, varied rhythms and vocals of Eszter Szita provide a vibrant mix on their new album ‘Moldva‘, dedicated to the ‘csango’ people. Catholic Hungarian Roma minority living in Moldova.

Balázs Unger is the cimbalom player and leader of the Cimbaliband. Late 90s he traveled to Moldova seeking traditional cymbalom music. Back in Hungary, he founded the Cimbaliband, which now releases their seventh album ‘Moldva’. An album on which the group returns to the roots of music from Moldova; modern arranged with the use of classical, jazz, Balkan and rock & roll (Balázs Unger is the Chuck Berry of the cymbalom). Their new CD ‘Moldva’ is a tribute to the Csángó people; the Hungarian Roma Moldova who played their ancient folk melodies for years, which can now be found on ‘Moldva‘. The Cimbaliband is a beautiful international band with a German/Hungarian cimbalom player, Croatian tambura (stringed instrument) player, Hungarian violinist and Roma bassist. The beautiful singer Eszter Szita is undeniably the group’s figurehead. She has a contagious beautiful voice, a bit like the Hungarian Irén Lovász (Teagrass) and Czech Alice holubova (Hradišťan). The staccato and irregular rhythms and the rapidly changing tempos work very exciting and uplifting. That’s the Hungarian soul with the cymbalom as the beating heart; fiery and played intense. Also unique are the accordion, violin and saxophone who give the music it’s lovely musical ornaments. The Cimbaliband is a festival orchestra, with a fresh revival of the Moldavian music.

  • Cimbaliband: ‘Moldva‘ (Fono/Xango Records)

© Mattie Poels.