Alma is een eigentijds kwintet uit Wenen (Oostenrijk) van jonge musici die de muziek uit hun vaderland als inspiratiebron gebruiken voor nieuw gecomponeerd werk. Na hun debuut ‘Nativa’ uit 2013 is de opvolger ‘Transalpin’ een muzikale metafoor voor ‘muziek van over de Alpen‘ met een draagkracht die met gemak heel West-Europa bestrijkt.

English version below

Hoewel de muziek van Alma duidelijk Oostenrijkse volksmuziek invloeden heeft, kijkt dit ensemble ver over de muzikale grenzen. Vanuit de Weense muziekcultuur brengen vier strijkers, een accordeon en enkele gastmusici een wereldlijke kijk op het cultureel muzikaal erfgoed. We horen de polka, wals en het jodelen die geplaatst worden in een breed scala van newfolk elementen, klassieke frases (intro Morocco) Noorse folk (Finska), Balkan (Bazzarah) en meerstemmigheid. De muziek van Alma klinkt zelfverzekerd, met spitsvondige arrangementen en originele composities waarbij maat- en sfeerwisselingen de ijle berglucht met gemak opwarmt. Vijf jonge musici starten in 2011 dit prachtige ensemble. Zij schrijven en arrangeren naast enkele traditionals hun eigen werk. ‘Transalpin’ is een trans-Europese reis. Een prachtig album voor de avontuurlijke luisteraar die zin heeft in een indrukwekkende reis, op zoek naar nieuwe muzikale wegen!

Als je deze muziek mooi vindt, kijk dan ook eens naar The Ghent Folk Violin Project of Olla Vogala.

English version

Alma is a modern quintet from Vienna (Austria) of young musicians who use the music of their homeland as inspiration for newly composed work. After their debut ‘Nativa‘ from 2013 is the successor ‘Transalpin‘ a musical metaphor for ‘music beyond the Alps‘, easily covering throughout Western Europe.

Although the music of the Alma ensemble is influenced by Austrian folk, this band plays compositions far beyond musical boundaries. From the Viennese music culture this string quartet, accordion and some guest musicians do have a secular perspective on their cultural heritage. We hear the polka, waltz and yodel put in a wide range of new folk elements, classic phrases (intro Morocco) Norwegian folk (Finska), Balkan (Bazzarah) and lovely polyphonic singing. Alma’s music sounds confident, with tight arrangements and original compositions with great 5-beat and mood changes which easily warms the thin mountain air. Transalpin is a trans-European journey. A wonderful album for the adventurous listener who loves to make a impressive trip and discover new musical paths!

If you like this music, try also The Ghent Folk Violin Project or Olla Vogala.

  • Alma: Transalpin (Col Legno)

© Mattie Poels.