Het Gent’s gezelschap Olla Vogala speelt muziek van overal in een onlosmakelijke mix van jazz, folk, klassiek en wereldmuziek. De groep ontstond als grap in 1997 tijdens een geïmproviseerde avond met Oud Nederlandse tekst declamaties, groeide uit van trio tot ’n (folk) big band van elf musici met gecomponeerde muziek en maakte zeven cd’s, met ‘Live in de Sint-Baafsabdij‘ als laatste.

English version below

Groot inspirator achter Olla Vogala is de Gentse violist Wouter Vandenabeele. Een muzikaal alleseter die in al zijn projecten lak heeft aan stijlkenmerken en deze fantastisch door elkaar heen gebruikt: Oriëntaals, Aziatisch, jazz, Balkan Roma en Chanson. Hij componeert, arrangeert en is mede producent van de cd ‘Live in de Sint-Baafsabdij‘, live opgenomen in juni 2012 in Gent. De muziek van Olla Vogala wordt gespeeld op blazers, strijkers, ûd (Arabische luit), bas, drums, accordeon, piano en gitaar. Vier stukken worden gezongen door Ludo Vandeau, Elly Aerden en Soetkin Baptist, waarvan twee in het Frans, de andere in het Nederlands op gedichten van Slauerhoff (1898-1936). De muziek van Olla Vogala heeft vanaf het debuut ‘Gnaomo’ (1999) een geheel eigen karakter: filmisch, beeldend, avontuurlijk, toegankelijk maar ook eigenaardig, eigenzinnig en een enkele keer voorspelbaar. Kenmerken die we ook terugvinden op de laatste cd. Olla Vogala wordt zo langzamerhand een stijl op zich. ‘Live in de Sint-Baafsabdij‘ is een prachtige Olla Vogala cd die aan het begin staat van een nu al geslaagde concerttournee!

English version

The band Olla Vogala (Gent/Belgium) plays music from anywhere in a inextricably mix of jazz, folk, classical and world music. The group was founded as a joke in 1997, on a improvised evening where old Dutch lyrics were declaimed. Olla Vogala grew from a trio to a (folk) big band of eleven musicians, playing composed music. They recorded seven cd’s: ‘Live in de Sint-Baafsabdij‘ is the last one.

Wouter Vandenabeele is Olla Vogala‘s  great instigator. He’s a musical omnivore who love to combine all kinds of styles in his music: Oriental, Asian, jazz, Balkan Roma and chanson. He’s a composer, arranger and co-producer of the cd ‘Live in de Sint-Baafsabdij‘, live recorded in June 2012 at Gent. The music is played on brass, strings, oud (Arabian lute), bass, drums, accordion, piano and guitar. Four vocal pieces sung by Ludo Vandeau, Elly Aerden and Soetkin Baptist. Two in French, the others were sung in Dutch on lyrics of the Dutch poet Slauerhoff (1898-1936). Olla Vogala’s music is from the start of their debut ‘Gnanoma’ (1999) very characteristic and differential: theatrical, visual, adventurous, accessible but also strange, idiosyncratic and a few times predictable. All these elements you’ll find on their last cd as well. Olla Vogala has become it’s own musical style. ‘Live in de Sint-Baafsabdij‘ is a again a wonderful Olla Vogala cd and the start of an already successful concert tour!

  • Olla Vogala: ‘Live in de Sint-Baafsabdij‘ (Homerecords.be)

© Mattie Poels.