Chucho Valdés is meesterpianist uit Cuba, geboren in 1941. Groeit uit tot een vooraanstaand componist, arrangeur en wordt bandleider van de Cubaanse groep Irakere. Een groep die vanaf 1972 met  latin-jazz muziekgeschiedenis speelt en een Grammy in ontvangst mocht nemen voor hun LP ‘Misa Negra‘ uit ’76. ‘Border-Free’ is de nieuwste cd van Chucho Valdés & zijn Afro-Cuban Messengers.

English version below

Irakere kreeg grote bekendheid door het spelen van een mix van Cubaanse ritmen, aangevuld met jazz en een arsenaal aan percussie. Op ‘Border-Free’ gaat Valdés nog een stapje verder en zet hij inderdaad ‘alle grenzen’ open. Zo wordt hij geïnspireerd door flamenco en Marokkaanse muziek, horen we hem in klassiek (Bach en Rachmaninov) georiënteerde stukken en klinkt de oude Indianen cultuur door in Afro-Comanche. Twee composities draagt hij op aan zijn ouders: o.a. aan zijn vader Bebo Valdés die in maart 2013 overleed. Hij wordt begeleid door een aantal top musici waaronder de percussionist Dreiser Durruthy Bombale en saxofonist Branford Marsalis.

Chucho Valdés is een vakman en zeer bekwaam pianist, maar daar schuilt ook het gevaar. Door zijn virtuositeit verliest hij met enige regelmaat de rust en klinkt zijn muziek opgejaagd. In het openingsstuk speelt hij een thema met onrustige blokakkoorden. In het slotgedeelte van Caridad Amaro horen we een concert frase van een van Rachmaninov pianoconcert die wordt afgeraffeld. En als de rust dan echt neerdaalt op ‘Border-Free’ klinkt in het stuk Pilar (opgedragen aan zijn moeder) een vals spelende (gestreken) contrabas, die een prachtig thema speelt maar niet zuiver. Toch biedt ‘Border-Free’ ook momenten waarop de muziek schittert met fraaie thema’s in uitgebalanceerde arrangementen met prachtige solo’s (Valdés vlamt in Afro-Comanche en Santa Cruz) van o.a. trompettist Melián Alvares en saxofonist Brandford Marsalis. Maar deze momenten zijn toch vooral als de virtuoze Cubaanse pianoleeuw Chucho Valdés niet zo op de voorgrond treedt. Hij hoeft zich toch al lang niet meer te bewijzen.

English version

Chucho Valdés is a master pianist, born in Cuba 1941. Valdés is an outstanding composer, arranger and bandleader of the Cuban group Irakere. This band became a music historical masterpiece in the latin-jazz music, founded in 1972. They got a Grammy for their album ‘Misa Negra‘ (’76). ‘Border-Free’ is Valdés last cd recorded with his Afro-Cuban Messengers.

Irakere became well known by playing a mix of Cuban rhythyms added with jazz and a lot of percussion. On ‘Border-Free’ Valdés innovates his way of working and opens ‘all borders‘. He’s inspired by flamenco and Moroccan music, we hear classical (Bach en Rachmaninov) oriented pieces and Afro-Comanche was inspired by the old Indian culture. Two pieces he dedicated to his parents: to his father Bebo Valdés who died in March 2013. He’s accompanied by top musicians like percussionist Dreiser Durruthy Bombale and saxophone player Branford Marsalis.

Chucho Valdés is an expert and a very able pianist, but that’s also very tricky. He sometimes loses the musical quietness and it sounds a little hurried. In the opening piece he plays the theme with restless block chords. At the end of Caridad Amaro we hear a bungled played phrase of a Rachmaninov concert. When ‘Border-Free’ becomes intense and quiet, in the piece Pilar (dedicated to his mother), a (bowed) double-bass plays a wonderful theme but out of tune. But ‘Border-Free’ is still worth listening because of it’s clear themes, balanced arrangements, wonderful solo’s (Valdés really moves in Afro-Comanche en Santa Cruz) or trumpet player Melián Alvares en saxophonist Brandford Marsalis. But these moments are the best when this virtuoze piano wizard plays in the background: he doesn’t have to prove himself anymore.

  • Chucho Valdés & The Afro-Cuban Messengers: ‘Border-Free’ (Jazz Village/Harmonia Mundi)

© Mattie Poels.