De Tunesische zangeres Lamia Bèdioui woont sinds 1992 in Griekenland. In 2006 verscheen haar debuut-cd ‘Fin’Amor’ die nu, april 2015, wordt opgevolgd door het album ‘Athamra’. Een rijke omschrijving van de muzikale veelzijdigheid zoals die te horen is in de landen rond de Middellandse Zee, waaronder Griekenland, Italië, Frankrijk, Algerije, Tunesië en Marokko.

English version below

Alhoewel de landen rond de Middellandse Zee geografisch relatief dicht bij elkaar liggen, hebben ze allemaal hun eigen identiteit, hun eigen muzikale kleur met gebruik van karakteristiek instrumenten. Dat maakt Europa en Noord-Afrika muzikaal zo boeiend en interessant. Een prachtige collectie van uiteenlopende liederen is nu te vinden op ‘Athamra‘, de nieuwe CD van Lamia Bèdioui. Zij studeerde Economie aan de universiteit van Tunis en zang aan het Conservatorium van Tunis en Athene. Zij zingt prachtige liederen uit Griekenland, Italië, Frankrijk, Algerije, Tunesië en Marokko die elk hun eigen stijl hebben en wordt daarbij voortreffelijk begeleid door haar kwartet The Desert Fish op o.a. ûd (Arabische luit), gitaar, mandoline, qanun (zither), Cretens lyra (soort viool) en diverse percussie-instrumenten. Bijzonder fraai hoe Lamia de kern raakt van elke stijl. De zo typische Griekse tonaliteit naast de snelle tarantella uit Napels waarna ze moeiteloos overschakelt via een Tunesisch liefdeslied (met prachtig qanun-intro) naar het Occitaanse ‘Mau Madrideia‘ uit Marseille. Bijzonder fraai is ook ‘I Pirata a Palermu’ geschreven door Rosa Balistreri, de stem van Sicilië. Sober begeleidt op gitaar, gevolgd door een lied uit Algerije en een bruiloftsflied uit Marokko. Een inheemse collectie van ver weg die toch zo dichtbij klinkt. ‘Athamra‘ sluit aan bij ‘Songs from the Mediterranean’. Het legendarische album uit 1998 van de Griekse zangeres Savina Yannatou dat net zoals ‘Athamra‘ bewijst hoe tijdloos en veelzijdig de muziek rond de Middellandse Zee is.

English version

From 1992 the Tunisian singer Lamia Bèdioui lives in Greece. In 2006 she released her début  album ‘Fin’Amor’. A rich musical versatility can now be heard on her second album ‘Athamra‘ (from April 2015). Music from countries around the Mediterranean, like Greece, Italy, France, Algeria, Tunisia and Morocco.

Countries around the Mediterranean Sea have all their own identity, their own musical colour and their own typical characteristic instruments. That makes Europe and North Africa so fascinating and interesting. A beautiful collection of various songs can now be found on ‘Athamra‘, the new CD of Lamia Bèdioui. She studied economics at the University of Tunis and singing at the Conservatory of Tunis and Athens. On ‘Athamra‘ she sings beautiful songs from Greece, Italy, France, Algeria, Tunisia and Morocco. Each song with its own style excellently accompanied by her quartet The Desert Fish on ûd (Arabic lute), guitar, mandolin, qanun (zither) Cretens lyra (a kind of violin) and various percussion instruments. Wonderful how Lamia puts to the soul into her music. The typical Greek tonality alongside the rapid tarantella from Naples. She switches easily from a Tunisian love song (with great qanun intro) to the Occitan song ‘Mau Madrideia‘ from Marseille. Particularly fine is ‘I Pirata a Palermu‘ written by Rosa Balistreri, the voice of Sicily. Sober accompanied on guitar, followed by a song from Algeria and a wedding song from Morocco. A fine collection from far away which sounds so nearby and harmonious. ‘Athamra‘ is familiar to ‘Songs from the Mediterranean‘ from 1998, the legendary album of the Greek singer Savina Yannatou, which proves the timelessness and versatility of the music around the Mediterranean.

  • Lamia Bèdioui & The Desert Fish: ‘Athamra’ (Eigen Beheer/Xango)

© Mattie Poels.