Vaudou Game uit Togo (West-Afrika) is de band van zanger gitarist Peter Solo, geboren in Aného-Glidji  (Zuid-Oost Togo). De muziek van deze groep beweegt rond de religieuze voodoo cultuur die diep verankerd ligt in de Afrikaanse beschaving van Ghana, Benin, Togo en Nigeria en doorklinkt op het debuut ‘Apiafo’ uit 2014 van dit opzwepend sextet.

English version below

De voodoo is nog steeds een zeer belangrijke spirituele beleving en een manier van leven in de zuidelijke provincies van Togo en Benin. In speciale schalen wordt dagelijks voedsel, tabak of rum geofferd door middel van offer-rituelen. Er klinkt opzwepende percussie-muziek op trommels, er wordt gezongen en gedanst en men probeert in contact te komen met Mahu, het Goddelijke.

Vaudou Game speelt op hun debuut ‘Apiafo’ een ongelooflijk enerverende mix van voodoo-muziek met afrofunk uit de 70-er jaren: strakke gitaar funk-loopjes, farfisa orgel en vette shouts (à la James Brown) van zanger/gitarist Peter Solo aangevuld met voor- en nazang. Naast de afrofunk gebruikt Vaudou Game kenmerken uit de Ethiopische muziek; overigens zeer gebruikelijk in Togo. De unisono gespeelde melodieën/thema’s op sax, trombone en/of orgel en de typische Ethiopische toonladder maken het mystiek en brengen je in hogere sferen. Alhoewel de muziek van dit debuut (overigens alweer uit september 2014) niet heel erg origineel is, speelt Vaudou Game overtuigend en wordt de mix van Afrofunk met Ethio-jazz wel verrassend vet neergezet!

Vaudou Game geeft enkele concerten in Nederland

20 juni Tolhuistuin, Amsterdam / 5 juli – Afrikafestival, Hertme / 11 juli – North Sea Jazz Festival, Rotterdam / 18 september – Rasa, Utrecht

Zoals vermeldt, Vaudou Game speelt op 5 juli tijdens de 27ste editie van het Afrikafestival in Hertme. Een twee dagen durend uiterst sympathiek festival waar zo’n 12 groepen zullen optreden. Hieronder een kleine selectie.

English version

Vaudou Game Togo (West Africa) is the band of singer guitarist Peter Solo, born in Aného-Glidji (South-East Togo). The music is about the voodoo, the religious culture that is deeply rooted in African civilization of Ghana, Togo, Benin and Nigeria. We can hear it on their album ‘Apiafo’ an exciting début from 2014.

The voodoo is still a very important spiritual experience and a-way-of-life in the southern parts of Togo and Benin. In special bowls daily food, tobacco or rum is offered through sacrificial rituals. Exciting percussion music on drums, the singing and dancing all a way to try to get in touch with Mahu, the Divine.

On their début ‘ApiafoVaudou Game playes an incredibly fine mix of voodoo music with afro funk from the 70s: tight guitar funk riffs, Farfisa organ and fat shouts (à la James Brown) by vocalist / guitarist Peter Solo completed with call-and-respons vocals. In addition to the afro funk, they play features from the Ethiopian music; otherwise very common in Togo. The unison melodies/themes are played on sax, trombone and/or organ and the typical Ethiopian scale which gives the music its mysticism and brings you into higher spheres. Although the music of this debut (released in September 2014) is not very original, Vaudou Game puts a convincing mix of Afro Funk with Ethio-jazz surprisingly tight!

  • Vaudou Game: ‘Apiafo’ (Hotcasarecords)

© Mattie Poels.