Elida Almeida is een nieuwkomer van de Kaapverdische eilanden. Zangeres, gitariste en componiste is net 22 jaar oud en komt met de fabuleuze debuut-cd ‘Ora Doci Ora Margos’ (Zoete Tijden, Bittere Tijden). Een prachtig exposé van Kaapverdische stijlen gemixt met Westerse muziek.

English version below

Elida Almeida put uit de rijke Kaapverdiaanse muziektraditie. Ze zingt de morna (‘Mar Sagrado’). Een muziekstijl die door Cesaria Evora grote bekendheid kreeg in Nederland, begin jaren ’90. De batuque, de muziek van het eiland Santiago, ontstaan tijdens de slaventijd toen vrouwen geen muziek mochten maken. Ze trommelden op handdoeken op hun schoot en zongen erbij. Ook zingt Almeida de opzwepende funana (‘Txiku Branku’) met accordeon begeleiding.

In een mix met pop, soukous en folk vinden we het allemaal terug op deze prachtige cd ‘Ora Doci Ora Margos’. Met een link naar het verleden, zingt Almeida naar de toekomst. En dat doet ze prachtig; klein, ingetogen en zelfverzekerd. Meerstemmig met gitaar, piano, percussie begeleiding. De meeste stukken schreef ze zelf met arrangementen van gitarist Hernani Almeida die we ook al tegenkwamen bij de Kaapverdiaanse artiesten Bau, Sara Tavares, en Mayra Andrade. Elida Almeida gaat een grote toekomst tegemoet die er met zo’n debuut rooskleurig uitziet!

Vrijdag 29 mei 2015 CD-presentatie – LantarenVenster – Rotterdam. Het enige concert in Nederland.

English version

Elida Almeida is a newcomer of the Cape Verde Islands. Singer, guitarist and composer who’s just 22 years old and releases the fabulous début album ‘Ora Ora Doci Margos‘ (Sweet Times, Bitter Times). A stunning exposé of Cape Verdean styles mixed with Western music.

Almeida draws from the rich Cape Verdean musical tradition. She sings the morna (Mar Sagrado). A musical style which became famous by Cesaria Evora in the Netherlands, early 90s. The batuque, the music of the island of Santiago, created during the time of slavery, when women were not allowed to make music. They drummed and sang on towels on their lap. Almeida also sings the rousing funaná (Txiku Branku) with accordion accompaniment.

On this beautiful album ‘Ora Ora Doci Margos’ she mixed it with pop, soukous and folk. Almeida sings to the future, with a link to the past. And she sings beautiful; aloof and confident. Lovely vocal harmonies with guitar, piano, percussion accompaniment. She wrote most of the pieces with arrangements by guitarist Hernani Almeida. A wonderful musician we already encountered with the Cape Verdean artists Bau, Sara Tavares and Mayra Andrade. Elida Almeida has a great future ahead, of course, with such a début!

  • Elida Almeida: ‘Ora Ora Doci Margos‘ (Lusafrica/Coas to Coast)

© Mattie Poels.