De Amerikaanse gitarist Nir Felder werkte van 2008 als sideman van diverse artiesten waaronder saxofonist Greg Osby, drummer Jack DeJohnette en zangeres Meshell N’degeocello. ‘Golden Age‘ is zijn debuut. Een bijzonder album waar hij ‘tussen de noten speelt‘ – suggestief, markant, innovatief en melodisch met een rauw randje.

English version below

Nir Felder (1982) heeft een open figuratieve stijl. Hij suggereert een melodie die er eigenlijk helemaal niet is, maar (paradoxaal) toch hoorbaar. Er verschijnt een diffuus melodische zeefdruk die door pianist Aaron Parks, bassist Mat Penman en drummer Nate Smith verder wordt ingekleurd. Het resultaat is ongekend sferisch en verbind op unieke wijze pop, rock en jazz met elkaar. Het rockende ‘Sketch 2‘ met strakke ritmiek, het tergend langzame ‘Code’ of het glijdend akkoorden thema in ‘Bandits II‘. Drie totaal verschillende composities die toch als een puzzel aan elkaar gelieerd zijn en bewijzen dat Nir Felder inmiddels een doorgewinterde gitarist en componist is. Opvallend daarbij is het pianospel van Aaron Parks die de muziek een melodische toplaag geeft, voortreffelijk ondersteund door ghosts notes drummer Nate Smith. ‘Golden Age‘ is de voorbode voor een gouden periode die deze muzikant tegemoet gaat.

Nir Felder groeit op in een buitenwijk van New York. Speelt veel in rock en popbands en studeert aan de Berklee College of Music. Nadat hij in 2006 naar New York City verhuisd, gaat het muzikale balletje pas echt rollen. Hij valt op door zijn eigen Fender gitaargeluid en ontmoet veel musici tijdens zijn wekelijkse concerten in de ’55 Bar’ waar hij speelt hij met o.a. Dianne Reeves, Bobby McFerrin, Stanley Clarke en de Joodse rapper Matisyahu. In 2010 start hij zijn eigen band en geeft concerten: o.a. tijdens het North Sea Jazz Festival in 2014.

Nir Felder treedt op in Nederland

Vrijdag 3 april 2015 in Paradox, Tilburg
Zaterdag 4 april 2015 in Lantaren Venster, Rotterdam
Zondag 5 april 2015 in Bimhuis, Amsterdam

English version

For years the American guitarist Nir Felder works as a sidemen for several artists like saxophonist Greg Osby, drummer Jack DeJohnette and singer Meshell N’degeocello. ‘Golden Age‘ is now his début record. A remarkable album where he ‘played inbetween the notes‘ – suggestive, striking, innovative and melodic with a raw edge.

Nir Felder (1982) has an open figurative style. He suggests a melody that isn’t actually there, but (paradoxically) still audible. A fine diffuse melodic appears wonderful accompanied by pianist Aaron Parks, bassist Matt Penman and drummer Nate Smith. The result is unprecedented spherical and connects uniquely pop, rock and jazz music. The rocking ‘Sketch 2′ with tight rhythms, a fine slow ‘Code‘ or the sliding chords theme in ‘Bandits II’. Three totally different compositions which  are linked like a puzzle to each other and prove that Nir Felder is a splendid guitarist and composer. Aaron Parks gives the music a melodic topcoat, excellent support by ghosts notes drummer Nate Smith and bass player Matt Penman. ‘Golden Age’ is the harbinger for the golden period that is facing this musician.

Nir Felder grew up in a New York suburb. Played in rock bands and studied at the Berklee College of Music. In 2006 he moved to New York City and his musical career accelerated. His remarkable Fender guitar sound made him well-known. He met many musicians during his weekly concerts at ‘55 Bar‘, where he played with people like Dianne Reeves, Bobby McFerrin, Stanley Clarke and Jewish rapper Matisyahu. In 2010 he started his own band, gave concerts and played at the famous Dutch North Sea Jazz Festival in 2014.

  • Nir Felder: ‘Golden Age’ (OkehRecords)

© Mattie Poels.