In de jaren ’50 ontwikkelde Astor Piazzolla de Tango Nuevo waarbij de tango zich verplaatste van bar naar concertzaal. In de jaren ’90 ontstond de Nuevo Tango, de elektronische variant van o.a. het Gotan Project en Tango Crash. De groep El Juntacadáveres, van de Argentijnse muzikant Enrique Noviello, gaat op ‘Twist and Turns’ nog een stapje verder.

English version below

El Juntacadáveres maakt er een potje van. Maar wél een lekker potje! Smeulend op de resten van de tango, die zich als een rookgordijn door de muziek heen wringt, brengt de groep een opgeklopte en luchtige tangomix aangevuld met pop, rock, surf, Zuid Amerikaanse stijlen zoals cumbia en wordt er dynamisch in het Spaans Engels gezongen & gerapt. De arrangementen zijn speels, origineel en hebben veel onverwachte wendingen. Scheurende gitaren, surfende orgels met heerlijke onregelmatigheid in ‘Piazzolaendo’ (scroll voor youtube). Prachtig zijn de doorleefde vocalen van  Enrique ‘Kike’ Noviello die zich als Silly Putty over de begeleiding vleit. Een warme stem die eigenzinnig en dynamisch voor een gedeelte het bandgeluid bepaald. Noviello, innitiator van El Juntacadáveres, emigreerde jaren geleden vanuit Argentinië naar België op zoek naar een beter bestaan. Eenmaal in Brussel ontmoet hij diverse musici met verschillende achtergronden en richt de band El Juntacadáveres op waarmee hij in 2013 zijn debuut cd opneemt. Hét tango-instrument, de bandoneon, zorgt ook op deze tweede cd ‘Twists and Turns’ voor een onbetwiste tango-sound. Maar de groep gaat veel verder dan dat. Ze ontginnen de nog onbetreden tango-paden en detailleren de Nuevo Tango en Tango Nuevo tot een geheel nieuwe stijl die ze met gemak El-Nuevo-Tango-Nuevo mogen noemen!

English version

In the ’50s Astor Piazzolla developed the Tango Nuevo. He arranged the music from dance music to concert music. In the ’90s the Nuevo Tango arose, the electronic version of the tango like the Gotan Project or Tango Crash. El Juntacadáveres, led by the Argentinian musician Enrique Noviello, developed the tango music to a new style on their second album ‘Twist and Turns‘.

El Juntacadáveres makes a mess of it. But in a good way! Smoldering tango pieces are whipped away, supplemented with pop, rock, surf, South American styles such as cumbia and sung and rapped in Spanish, English. The arrangements are playful, original and have many twists and turns. Fuzzy guitars, surfing organs and a lovely 7-beat in ‘Piazzoleando‘ (see youtube-above). Beautiful are the vocals of Enrique ‘Kike’ Noviello. A warm dynamic voice, specific for this band. Years ago Noviello, innitiator of El Juntacadáveres, emigrated from Argentina to Belgium in search for a better life. Once in Brussels, he met several musicians with different backgrounds and started the band El Juntacadáveres. Thé tango instrument, the bandoneon, gives this second CD ‘Twists and Turns‘ an undisputed tango sound. But the group goes much further than that. They exploit the untapped tango paths and transform the Nuevo Tango and Tango Nuevo to a whole new style which easily becomes their own El-Nuevo-Tango-Nuevo!

  • El Juntacadáveres: ‘Twists and Turns’ (Zimbraz/Music&Words)

© Mattie Poels.