De flamenco gitarist Tomatito (Alméria 1958) bracht vorig jaar (2013) zijn album ‘Soy Flamenco’ (‘Ik ben Flamenco’) uit. Na een cd met jazzpianist Michel Camilo (‘Spain Again‘) en een met ney (Turkse fluit)speler Omar Faruk keert Tomatito terug naar de flamenco. Waar jazz, rock en pop langs de randen schuurt van de muziek van deze Zuid-Spaanse virtuoos.

English version below

Tomatito (José Fernández Torres) is een grootmeester binnen de flamenco signatuur. Leert de gitaarbeginselen van zijn vader, ook muzikant, die net zoals zijn grootvader en zijn broers concerten geeft in Almería. De familie heeft als bijnaam ‘El Tomate’. Tomatito, de jongste, wordt daarom ‘Klein Tomaatje‘ genoemd.  Als tien jarig kind maakt hij zijn succesvol debuut in de lokale flamenco club van Almería, waardoor hij een vaste plek binnen de clubprogrammering krijgt en talloze artiesten begeleidt. Het muzikaal balletje gaat pas echt rollen als Tomatito invalt als begeleider van Camarón de la Isla (José Monge Cruz) tijdens een festival in Malaga. Hij is dan pas vijftien jaar oud. Vanaf dat moment blijft hij de vaste begeleider van deze legendarische cantaor die in 1992 overlijdt.

De muziek van Tomatito is divers. Alhoewel hij experimenteert met ritmes en (jazz)harmonieën, Afro-Cubaanse en Braziliaanse muziek (Barrio Negro 1997) en daarmee een van de hoofdfiguren is binnen de Flamenco Nuevo, blijft hij de flamenco trouw. Op zijn laatste cd ‘Soy Flamencokeert hij zelfs terug naar de meer pure vorm. Zijn spel is dynamisch, zeer ritmisch en gepassioneerd. Hij heeft een ferme attack (aanslag) waardoor melodie en improvisaties markant boven de begeleiding schitteren. Opmerkelijk zijn zangeres Mari Angeles en zanger Kiki Cortiñas. Beiden hebben een getekende stem die voor diepe ontroering zorgt en de ziel in tweeën hakt. Tomatito wordt daarnaast nog bijgestaan door gitarist Jose Israel Fernandez, percussionist El Moy en live door de uit Cádiz afkomstige danseres Paloma Fantova.

Tomatito geeft een aantal concerten in Nederland    17 okt. De Oosterpoort Groningen / 23 okt. Paradiso Amsterdam / 24 okt. Parkstad Theater Heerlen            25 okt. Muziekcentrum Enschede

English version

Last year (2013) flamenco guitarist Tomatito (Alméria 1958) released his album ‘Soy Flamenco’ (‘I am flamenco’). After his recordings with jazz pianist Michel Camilo (‘Spain Again‘) and one with ney (Turkish flute) player Omar Faruk he turned back to the flamenco: on the edge of jazz, pop and rock.

Tomatito (José Fernández Torres) is a master of flamenco music. His father, also a guitarist, gave him his first guitar lessons. His brothers and grandfather were also musicians and mostly called ‘El Tomate’, their nickname. Tomatito, the youngest, was called ‘Little tomato’ – Tomatito. When he was ten years old, he gave first performance at the local flamenco club in Almería, and became a regular companion of the club. At the age of fifteen he met Camarón de la Isla (José Monge Cruz) at a festival in Malaga and accompanied the legendary singer. Camarón was quite impressed that he engaged Tomatito for the rest of his life, until his death in 1992.

Tomatito’s music is divers. He experiments with rhythms, (jazz) harmonics (with Michel Camilo on ‘Spain Again‘), Afro-Cuban and Brazilian music (Barrio Negro 1997) and became one of the leading figures of the Flamenco Nuevo. On his last album ‘Soy Flamencohe returns to the more pure flamenco. His art of playing is dynamic, very rhythmic and passionate. He got a firm guitar attack which makes melody and improvisations shine above accompany. Remarkable are the cantaor Mari Angeles and Kiki Cortiñas. Both have a pure voice that makes your soul burn. Tomatito is further assisted by guitarist Jose Israel Fernandez, percussionist El Moy and live also by dancer Paloma Fantova from Cádiz at his concerts in the Netherlands – October 2014.

  • Tomatito: ‘Soy Flamenco’ (Macande.com)
  • Picture Tomatito Esteban Abión

© Mattie Poels.