De groep Banda komt uit Slowakije, uit Bratislava aan de Donau op de grens met Oostenrijk en Hongarije. Ook hun tweede album ‘hraBanda’ staat vol met bewerkte traditionele folk. In een akoestisch decor vertaalt het gezelschap de Slowaakse geschiedenis naar het heden: op spitsvondige, innovatieve en gedetailleerde wijze.

English version below

De kracht van de Slowaakse (en Hongaarse) muziek zit ‘m in het rechtlijnig spel. Het óp de tel spelen, vooral door de contrabas (met strijkstok) en altviool. Dat geeft de traditionele folk muziek een enorme drive waardoor het cimbalom alle ruimte krijgt om te improviseren. De groep Banda speelt in deze stijl maar voegt een flinke dosis pop, jazz, en Roma (‘Ojoj‘) muziek toe met Keltische en Slavische invloeden. Een bont geheel dat bijzondere muziek oplevert waar de traditionele Slowaakse signatuur prachtig doorheen schittert. Door middel van zorgvuldige arrangementen worden eenvoudige en goed in het gehoor liggende melodieën bewerkt met bruisende dynamiek, onregelmatige ritmiek (‘Asturias‘) en mooie instrumentcombinaties. Zowel mannen als vrouwen zingen een- als meerstemmig (prachtig in ‘Zozula’), met de opvallend hartelijke stem van Eva Brunovska (‘Frajera‘), die enigszins lijkt op de Hongaarse zangeres Irén Lovász. Viool, cimbalom, accordeon worden voortreffelijk bespeeld. Daarnaast horen we diverse snaarinstrumenten zoals (bas)gitaar, bouzouki, mandoline aangevuld met percussie. Live wordt de groep regelmatig bijgestaan door dansers. De naam van de cd ‘hraBanda’ betekent ‘het spel Banda’. Een metafoor voor dit bijzondere sextet dat het muzikale folkverleden van Slowakije serieus neemt en het op speelse wijze hedendaags maakt.

English version

The group Banda is based in Slovakia, Bratislava at the river Danube near the Austrian and Hungarian border. Also on their second album ‘hraBanda’ the group plays traditional folk, fresh arranged. In an acoustic environment we hear the Slovak history: innovative and detailed.

The essence of the Slovak (and Hungarian) music is the straight lined playing. Ón the beat by the double bass (con arco) and the violin. That gives the traditional folk music an enormous drive and the cimbalom all the space to improvise. Banda plays in this style but adds a fine dose of pop, jazz and Roma (‘Ojoj‘) with Celtic and Slavic influences. The result is flashy music with a shining Slovak signature. Lovely melodies are transformed with sparkling dynamics, irregular beats (‘Asturias‘) and beautiful instrument combinations. Men and women sing, one at the time or in harmony (nice in ‘Zozula’). Exciting is the voice of Eva Brunovska (‘Frajera‘), who sounds familiar like the Hungarian singer Irén Lovász. Violin, cimbalom, accordion are played very well, besides instruments like the (bass) guitar, bouzouki, mandolin added with percussion. Sometimes, the band is live assisted by a dance group. The name ‘hraBanda’ means ‘the game Banda’. A metaphor for this wonderful sextet that turns the Slovak folk heritage into a modern and splendid piece of music.

  • Banda: ‘hraBanda‘ (Pavian Records/Xango Utrecht)

© Mattie Poels.