‘The Silent Ones’ is de tweede cd van de in Nederland wonende Duitse pianist Wolgang Maiwald. Een eigentijdse jazzpianist die zijn nieuwe album uitgebracht in eigen beheer met bassist Guus Bakker en drummer Pim Dros. Negen nieuwe composities aangevuld met werk van J.J. Johnson, Herbie Hancock en Guus Bakker.

English version below

Het eerste dat opvalt in het werk van Wolfgang Maiwald zijn de herkenbaar klinkende composities, maar dan net beetje anders. Melodieën met een vertellend, bijna lieflijk karakter, rijke jazzharmoniëen, onregelmatige maatsoorten, tertsverwantschappen (Circles) en strak samenspel. Het trio speelt hecht en compact en geeft de muziek een organische flow. Muziek waar goed over is nagedacht en nu als trio eensgezind naar buiten wordt gebracht. Maiwald, die Cum Laude afstudeerde in Amsterdam, heeft een verfijnd touché waarmee hij thema’s zelfverzekerd exponeert en bijzonder fraai en bevlogen soleert. Opmerkelijk hoe linker- en rechterhand elkaar melodisch aanvullen in J.J. Johson’s ‘Lament‘. Door al dit moois is ‘The Silent Ones’ een pracht-cd. Al blijft ’t jammer dat de muziek hier en daar wel erg ‘braaf’ is en je wat meer uitdaging verwacht tussen deze fantastische musici.

cd presentatie North Sea Jazz Club – Amsterdam               21 september; 13.30 uur.

Beiden stukken staan ook op ‘The Silent Ones’ maar worden hier begeleid door bassist Jasper Somsen en drummer Haye Jellema.

English version 

‘The Silent Ones’ is the second album of the German born piano player Wolgang Maiwald. A contemporary jazz pianist who recorded with bass player Guus Bakker and drummer Pim Dros. Nine new compositions added with work by J.J. Johnson, Herbie Hancock en Guus Bakker.

Recognizable‘ is the first remarkable thing about Wolfgang Maiwald’s compositions, but then written in a different way. Storytelling melodies, almost gentle in rich jazz harmonies, irregular beats, 3rd relationship (Circles) and tight combo playing. This trio plays solid and compact that gives the music it’s organic flow. Thoughtfull music that makes the trio sound like a unity. Maiwald, who graduated Cum Laude at the Amsterdam’s Conservatory, has a fine touché. He plays the theme’s self-assured and solo’s fresh and passionate. Remarkable how left and right hand add each other so melodic like in J.J. Johson’s ‘Lament‘. All this beautiful music makes ‘The Silent Ones’ a lovely album. But it’s a pity that sometimes the music is to gallant. In a more provocative way these fine musicians could challenge each other.

  • Wolfgang Maiwald Trio: ‘The Silent Ones‘ (Eigen Beheer)

© Mattie Poels.