De Sengalese zangeres Mamy Kanouté was jarenlang een van de achtergrondzangeressen van Baaba Maal. Nu is haar solo-cd ‘Mousso Lou’ verschenen. Een verbluffend mooi album waarop traditionele Griot muziek op kora (harp), balofoon (xylofoon) en huddu (viool) wordt overgegoten met West-Europese arrangementen van strijkers, basgitaar en saxofoon.

English version below

De Gentse violist Wouter Vandenabeele werkt sinds 2009 samen met kora speler Bao Sissoko. Ze gaven duo concerten en breidden deze in 2013 uit met de Senegalese zangeres Mamy Kanouté. Dat bleek zo’n succes dat het album ‘Mousso Lou’ werd opgenomen waarop beide musici ook te horen zijn. Een gedeelte van de opnamen vonden plaats in Dakar. De rest (strijkers, saxofoon en nabewerking) gebeurde in Luik (België). Mamy Kanouté heeft een krachtige stem die vooral in hoogte excelleert, aangevuld met een volle triller. Vol overtuiging zingt zij over het ‘huwelijk’, ‘het werken aan de toekomst’, ‘emancipatie van de vrouw, ‘noodlot’ of een ‘hommage aan de Peulh’ bevolking. Fraai ondersteund door een (meer)stemmig achtergrondkoor. De muziek heeft een ingetogen karakter, bijna melancholisch. Maar het is juist de weemoed die ‘Mousso Lou’ iets extra’s geeft. Samen met de prachtig twinkelende kora en balofoon, percussie (kalabas) en de bijzonder fraaie strijkers, begeef je je in een zinderend West-Afrika, met een vleugje West-Europa. Wonderlijk!

English version

For years singer Mamy Kanouté (Dakar/Senegal) was background vocalist of the famous Baaba Maal. Now there’s a solo album of this wonderful musician. An exciting recording with tradtional Griot music on kora (harp), balophone (marimba) and huddu (violin) mixed with West European arrangements on strings, bass guitar ans saxophone.

Since 2009 violinist Wouter Vandenabeele (Gent/Belgium) worked together with kora player Bao Sissoko. The gave a lot of duo concerts and extended their coorperation with singer Mamy Kanouté. That became such a succes that ‘Mousso Lou‘ had to be recorded. On this album we hear also these two fine musicians. One part was recorded in Dakar: strings, saxophone and editting in Belgium (Liege). Mamy Kanouté has a strong and powerful voice, especially in the high notes. With conviction she sings about ‘marriage’, ‘future’, ‘destiny’ or a ‘homage to the pheul people’. Wonderful assisted by a multi voiced choir. The music is modest, almost melancholic. But it’s the wistfulness that makes ‘Mousso Lou‘ a great record. Together with the twinkling kora and balafon, percussion and exciting strings you feel like being in a sweltering West Africa, with a semblance of Western Europe. Splendid work!

  • Mamy Kanouté:Mousso Lou‘ (Homerecords.be)

© Mattie Poels.