Het kwartet Zoobazar is een van de meest innovatieve bands uit Spanje. Begin 2014 brengt de groep hun tweede cd ‘Dos’ uit die naadloos aansluit op hun debuut cd ‘Uno‘ uit 2012. In een wervelende mix stapt de band met gemak over muzikale grenzen heen en verbindt deze moeiteloos tot een (instrumentaal) bruisend Zuid-Europees, Oriëntaals geheel.

English version below

Zoobazar creërt een voortreffelijke multi-mix. Wars van stijlen mengt de groep muziek uit het Midden-Oosten, folk, Grieks, Turks, flamenco Indiase en Noord-Afrikaanse muziek en vult deze aan met rock en funk tot een organisch geheel. Als vanzelfsprekend worden deze verschillende stijlen met elkaar gemengd en lopen geruisloos in elkaar over. Thema’s klinken vertrouwd en bekend maar vliegen soms zó snel voorbij dat de muziek wel een lappendeken lijkt van muzikale vondsten. In een stroom van energieke breaks, stops en dynamische verschillen word je meegevoerd in een Mediterranean World Music Fusion, zoals de groep zelf hun muziek noemt. Belangrijk zijn de snaarinstrumenten van Amir John-Haddad die ook de helft van de stukken schreef. Een ûd (Arabische luit), saz, gitaar en bouzouki speler, geboren in Duitsland met een Colombiaans/Palestijnse achtergrond die sinds 1997 in Madrid woont. Hij maakte furore met legendarische band Radio Tarifa. Daarnaast horen we violist Diego Galaz, bassist Héctor Tellini en percussionist Pablo Martín Jones. Prachtig is het ontroerend mooi gespeelde vioolwerk van Galaz (Mumbai Rains) die met zijn instrument kalmte genereert. Zoobazar kreeg voor hun debuut-cd ‘Uno’ enkele nominaties. Voor ‘Dos‘ worden dat Awards, want dat is dit grensverleggend kwartet meer dan waard!

Nog meer Zoobazar? Review debuut ‘One’.

English version

Zoobazar is one of the finest and innovative bands from Spain. In 2014 the group released their second album ‘Dos‘, which follows the same musical procedure as their début ‘Uno‘ from 2012. An inspiring mix in which the band easily connects musical borders to a sparkling (instrumental) South European, Oriental sound.

Zoobazar creates a splendid multi mix. With an open mind the group mix the music from the Middle East, folk, Greek, Turkish, flamenco, Indian and North African music and adds it with rock and funk into a organic structure. So self-evident these styles are mixed into a lovely labyrinth. Theme’s sound familiar and well-known and easily float on a patchwork of musical inventions. In a flow of energetic breaks, stops and dynamic movements you are carried away in a ‘Mediterranean World Music Fusion‘, like the group mentions their music. Important are the string instruments of Amir John-Haddad, who wrote the half of the album. An oud (Arabic lute), saz, guitar and bouzouki player, born in Germany in a Colombian/Palestinian background, who lives in Madrid from 1997. He played in the legendary band Radio Tarifa. Beside him we hear violinist Diego Galaz, bassist Héctor Tellini and percussionist Pablo Martín Jones. Beautiful is the touching violin of Galaz (Mumbai Rains) who gives nice quietness to the music. Zoobazar got some nominations for their début album ‘One‘. For this second record ‘Dos‘, it will be an award: that’s for sure!

  • Zoobazar: ‘Dos‘ (Galileo)

© Mattie Poels.