Nigunim zijn (instrumentale) eeuwenoude Hebreeuwse melodieën. Deze vaak korte stukken lenen zich uitstekend voor improvisaties. Op de cd ‘Nigunim – Hebrew Melodies’ die de veelzijdige violist Gil Shaham opnam met zijn zus, de pianiste Orli Shaham, staan echter gecomponeerde nigunim. Nieuwe muziek uit de twintigste eeuw; een expressie in improvisatie!

English version below

De nigunim zijn Hebreeuwse melodieën, zowel religieus als wereldlijk en zowel snel als langzaam. Het album ‘Nigunim – Hebrew Melodies’ leunt op deze Joodse traditie. De uitvoering van Gil en Orli Shaham klinkt overtuigend met speels en markant gebruik van dynamiek. Hierdoor krijgt de muziek een enorme zeggingskracht waarbij het lijkt alsof er geïmproviseerd wordt. Alle stukken zijn echter gecomponeerd en wel door Joodse componisten, op John Williams na. Dus van improvisatie is nauwelijks sprake. Toch heeft de muziek een sierlijkheid waardoor het lijkt alsof het ter plekke wordt bedacht. Een bewonderenswaardige manier van musiceren. Het openingswerk ‘Danse Hébraique’ (Hebreeuwse Dans) van Josef Bonime (1891-1959) zet met zijn wisselende textuur meteen de toon voor de hele cd. Hoogtepunt is ‘Nigunim – Viool Sonate no.3’ van de Joodse musicus Avner Dorman (1975). Een componist die op slimme wijze melodie en virtuositeit met elkaar combineert en daarmee een indrukwekkend muzikaal verhaal vertelt voor viool en piano. Ook de ‘Two Hebrew Pieces‘ van de Joods-Russische componist Joseph Achron (1886-1943) en de ‘Three pieces from Schindler’s List’ van John Williams raken de kern van deze schitterende Hebreeuwse stijl. Met het album ‘Nigunim – Hebrew Melodies’ geven de Shaham’s een mooi exposé van deze onderbelichte muziek!

Violist Gil Shaham bracht overigens onlangs de prachtige dubbel-cd ‘1930’s violin Concerto’s – Vol 1.‘ uit met werken van Barber, Hartmann, Stravinsky en Britten en het aangrijpende Viool concert ‘In Memory of an Angel’ dat Alban Berg schreef ter nagedachtenis van Manon Gropius. De dochter vrienden Walter Gropius en Alma Schindler die op 18-jarige leeftijd overleed aan tuberculose. Gil Shaham wordt o.a. begeleid door diverse orkesten waaronder het New York Philharmonic en het BBC Symphony Orchestra.

English version

Nigunim are century’s old Hebrew melodies. Most of the time short and very suitable for improvisation. The multilateral violinist Gil Shaham recorded the album ‘Nigunim – Hebrew Melodies’ with his sister, the pianist Orli Shaham. There are new composed instrumental songs on the album: an expression in improvisation!

The nigunim are Hebrew melodies, religious and secular, slow and fast. On this album ‘Nigunim – Hebrew Melodies‘ the music is played in this tradition. The performance of Gil and Orli Shaham sounds decisive with a striking use of dynamics. The music is expressiveness although there is almost no improvisations. All the pieces are composed by Jewish composers, except John Williams. But still the music is graceful and sounds so natural, like improvised. A really splendid way to make music. The opening piece ‘Danse Hébraique‘ (Hebrews Dance) of Josef Bonime (1891-1959) got such an amazing change of texture. It is the tone of the whole record. The highlight is definitely ‘Nigunim – Violin Sonate no.3’ of the Jewish musician Avner Dorman (1975). A composer who combines smart melodies with virtuoso playing and tell a good musical story for piano and violin. Also ‘Two Hebrew Pieces’ of the Russian Jewish composer Joseph Achron (1886-1943) and ‘Three pieces from Schindler’s List’ of John Williams touch the heart of the Hebrew music. On the album ‘Nigunim – Hebrew Melodies‘ the Shahams give a wonderful exposure of this remarkable music!

This year violinist Gil Shaham released a wonderful double album of ‘1930’s violin Concerto’s – Vol 1.‘ with compositions of  Barber, Hartmann, Stravinsky, Britten and also the touching violin concerto ‘In Memory of an Angel’  that Alban Berg wrote in 1935 and dedicated to Manon Gropius. The daughter of Walter Gropius and Alma Schindler. She died of tuberculosis, 18 years old. Gil Shaham is accompanied by several orchestra’s like the New York Philharmonic and the BBC Symphony Orchestra.

  • Gil Shaham: ‘1930’s violin Concerto’s – Vol 1.‘ (Canary Classics/New Arts International)
  • Gil Shaham and Orli Shaham: ‘Nigunim – Hebrew Melodies’ (Canary Classics/New Arts International)

© Mattie Poels.