Het is nooit te laat om een prachtige cd te recenseren die al bijna een jaar oud is, want goede muziek bederft niet. ‘Bjergtaget’ (Betoverd) is het nieuwe album van violist Jorgen Dickmeiss en accordeoniste Maren Hallberg die het duo Svøbsk uitbreidde tot het Svøbsk Kvartet. De groep betovert Deense folk met eigentijdse bewerkingen.

English version below

Het Svøbsk Kvartet hinkt muzikaal op twee gedachten. Aan de ene kant speelt het viertal traditionele folk (dans)stukken die door hun eenvoud direct als zodanig opvallen. Aan de andere kant horen we nieuw gecomponeerd werk dat een stuk interessanter is, maar probleemloos aansluit bij de traditionals. Alle stukken worden met verve gespeeld door vakbekwame musici die niet alleen hun instrument prachtig beheersen maar ook oor hebben voor samenklank en dynamiek (‘Hinsidan’). Naast Scandinavische (Noorse) folk horen we ook klassieke en Keltische invloeden, ritmische verschuivingen en worden een aantal stukken prachtig gezongen door violist Jorgen Dickmeiss. Er is een grote rol weggelegd voor viool en accordeon maar het is juist de piano, en in een enkel nummer de gitaar, die de muziek een boeiend eigentijds karakter geeft. Het Svøbsk Kvartet boeit niet alleen met prachtige composities maar speelt ze ook messcherp en maakt zo van ‘Bjergtaget’ een betoverend album!

Kijk voor meer Scandinavische folk eens naar Fromseier & Hockings, Slagr of Lyy

English version

It’s never to late to write about a splendid album which is almost a year old: good music doesn’t fade. ‘Bjergtaget’ (Spellbound) is the new album of violinist Jorgen Dickmeiss and accordion player Maren Hallberg who expand their duo Svøbsk to Svøbsk Kvartet.

The Svøbsk Kvartet plays on one hand traditional folk (dance) music which is recognizable by their simplicity. On the other hand we hear new composed work which is al lot more interesting and easy to associate with the traditionals. All the pieces are played with verve by skilled musicians who know how to play their instrument and being aware of harmony and dynamics (‘Hinsidan’). Besides Scandinavian (Nordic) folk roots we also hear classical and Celtic influences, rhythmic groovy changes and a few songs are beautiful sung by violinist Jorgen Dickmeiss. There is big role for violin and accordion but it’s the piano and, in a few songs the guitar, who give the music it’s contemporary character. The Svøbsk Kvartet is not only interesting because of their remarkable compositions but also by the way they play it, which makes ‘Bjergtaget’ a really sparkling album!

  • Svøbsk Kvartet: ‘Bjergtaget‘ (GO’ Danish Folk/Xango)

© Mattie Poels.