De Amsterdam Klezmer Band staat garant voor feestmuziek. Akoestisch, in een remix of, zoals op hun laatste album ‘Blitzmash‘, met gasten. In een niet-aflatende stroom van spitsvondige klezmer roots speelt dit Amsterdam’s gezelschap een voortreffelijke mish mash: een bezegeling van vijftien jaar klezmeriaans vakmanschap.

English version below

De Amsterdam Klezmer Band (AKB) is de meest succesvolle (wereld)muziekgroep van Nederland. De band heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een hecht gezelschap met een herkenbare (klezmer)stijl. Origineel en catchy muziek. Stuwend en virtuoos gespeeld door zeven musici: vier blazers, accordeon, contrabas en zang. Op hun nieuwste album ‘Blitzmash‘ worden ze bijgestaan door zo’n vijfentwintig (Nederlandse) musici waaronder het Pauni Trio, saxofonist Benjamin Herman, cimbalist Bokkie Vink en ûd (Arabische luit) speler Haitham Safia. Er wordt subtiel gebruik gemaakt van elektronica, gerapt in het Nederlands door AKB voorman Job Chajes en gezongen door Alec Kopyt. Opvallend zijn de gastzangeressen die elk hun eigen kleur meebrengen. De Braziliaanse Lilian Vieira (ZUCO103), de Zuid-Afrikaanse Cata Pirata (subliem in ‘Ladybirds’) en de prachtige Noord-Afrikaanse signatuur van Samira Danian te horen in ‘Tussen Gisteren en Vandaag’. Het nieuwe album ‘Blitzmash‘ is een stijl-ratatouille van vakkundig over en door elkaar gearrangeerde muziek waar de klezmer als een watermerk doorheen schittert. Een manier van werken die de Amsterdam Klezmer Band steeds beter onder de knie krijgt en het tot een van de beste orkesten maakt in zijn soort!

English version

The Amsterdam Klezmer Band plays party music for fifteen years now. Acoustic, in a remix and with guests on their last album ‘Blitzmash‘. Extremely clever mixed music put into a klezmer mismash of styles.

The Amsterdam Klezmer Band (AKB) is the most successful (world)music group from the Netherlands. Over the last years the band developed into a tight ensemble with a recognizable (klezmer) style. Original and catchy music. Uplifting and virtuous played by seven wonderful musicians: four brass, accordion, double bass and voice. On their new album ‘Blitzmash‘ the band is assisted by more than twenty five (Dutch) musicians like the Pauni Trio, saxophonist Benjamin Herman, cembalo player Bokkie Vink and on ûd (Arabic lute) Haitham Safia. They use electronics, rap by leader Job Chajes and the voice of Alec Kopyt. Remarkable are the guest singers who add their own colour. The Brazilian born Lilian Vieira (ZUCO103), the South-African Cata Pirata (excellent in ‘Ladybirds’) and the wonderful North-African flavour of Samira Danian in ‘Tussen Gisteren en Vandaag’. The album ‘Blitzmash‘ is a style ratatouille of accomplished music with a klezmer watermark in the background. A way of working in which the Amsterdam Klezmer Band is getting better over the years and makes this orchestra one of the best in this style!

  • Amsterdam Klezmer Band: ‘Blitzmash’ (Vetnasj Records/Coast to Coast)

© Mattie Poels.