Kepa Junkera (1965) is al jaren de ambassadeur van de trikitixa, de Baskische diatonische accordeon. Hij is geboren in Bilbao, Baskenland Noord-Spanje, en nam veel solo albums op. Nu verschijnt de dubbel-cd ‘Galiza’ waar zo’n beetje alle grote namen uit Galicië (Noord-West Spanje) op vertegenwoordigd zijn. Folk georiënteerde muziek uit een bijzonder stukje Europa.

English version below

Kepa Junkera is uitgegroeid tot een van de belangrijkste (folk)musici uit Baskenland. Speelt als kind op de trikitixa, ontwikkelt zijn geheel eigen stijl en wordt op zijn 18de professioneel muzikant in de band Okorri. In 1988 verschijnt zijn eerste album ‘Infernuko Auspoa’. Junkera is altijd op zoek naar nieuwe muzikale wegen en wint in Madrid in 1990 een Award voor ‘de meest innovatieve eigentijdse muzikant‘. Hij geeft concerten over de hele wereld en werkt met diverse musici waaronder de Italiaanse accordeonist Ricardo Tesi en Ibon Koteron, een Baskisch alboka (geithoorn) speler. Bijzonder is nu zijn samenwerking met Galicische musici op de dubbel-cd ‘Galiza‘.

Galicië is de Spaanse provincie waar de weemoedige folk vandaan komt. De Keltische muziek met zijn karakteristieke Galicische melodiëen. Zeer herkenbaar door de (eenstemmige) vrouwenstemmen, de gaita (doedelzak), de pandereita (tamboerijn) en de arpa de boca (mondharp). We vinden het allemaal terug in de muziek van diverse grootheden uit dit bijzondere stukje Spanje. Onder andere de gaita spelers Cristina Pato (foto), Susana Seivane en Budiño, de (vrouwen)groepen Leilia, Luar na Lubre, Os Cempés en Sondeseu en natuurlijk zangeres Uxia. Veel minder geslaagd echter, zijn de laatste stukken van beide cd’s, die wat amateuristisch overkomen, maar waar Junkera met zijn rollend accordeonspel de muziek nog enig cachet bezorgd. Bijzonder daarentegen is de txalaparta, regelmatig te horen in de begeleidingen op ‘Galiza’. Een soort houten Baskische xylofoon die bestaat uit balken die gebruikt werden bij het fijnstampen van appels voor de cider en daarna voor het muziekmaken onder het genot van die cider. De txalaparta wordt bespeeld door twee musici die een complementaire (aanvullend) ritme spelen. ‘Galiza’ is een prachtig dubbel album: niet alleen qua muziek zeer de moeite waard, maar ook het boek waarin de cd’s zijn verstopt, ziet er prachtig uit!

English version

For years Kepa Junkera (1965) is the ambassador of the trikitixa, the diatonic accordion from the Basque country. He was born in Bilbao and recorded more than twenty solo albums. His last album is the double cd ‘Galiza’ on which most of the famous Galician artists are represented. Folk orientated music from a wonderful piece of Europe.

Kepa Junkera became one of the most important folk musicians from Northern Spain. He played already in his childhood the trikitixa, developed his own style and became a professional musician at his 18th. In 1988 his first album ‘Infernuko Auspoa’ was released. He is always looking for new musical challenges and wins in 1990 in Madrid the Award for ‘the best innovative contemporary musician‘. He gave concerts throughout the world and worked with many different musician like the Italian accordionist Ricardo Tesi and Ibon Koteron, a Baskian albolka (goathorn) player. Remarkable is now his collaboration with Galician musicians on ‘Galiza‘.

Galicia is the Spanish part in the North-West at the Atlantic Ocean where the melancholic folk music comes from. Kind of Celtic music with it’s characteristic Galician melodies. Very recognisable because of the (one-voiced) women voices, the gaita (pipes), the pandereita (tambourine) and the arpa de boca (mouthharp). We all find it on ‘Galiza‘ playes by several famous artists from this splendid piece of Spain. Gaita players like Cristina Pato, Susana Seivane and Budiño, the (women)groups Leilia, Luar na Lubre, Os Cempés and Sondeseu and of course singer Uxia (photo). Less exciting are the last pieces on every cd, which sounds a litte a dilettante. Exciting though, is the txalaparta instrument, which we regularly hear in the music. A kind of Basque xylophone made of wood. The beams of this instrument were used to pound apples for apple wine and afterwards to play rhythms on by two musicians. ‘Galiza’ is a wonderful double album: not only because of the splendid music but also because of the book, which looks marvelous!

  • Kepa Junkera: ‘Galiza’ (Folmusica/Boa.es/Xango)

© Mattie Poels.