Het komt niet zo vaak voor dat bijzondere muziek uit Cyprus Nederland bereikt. De opvallende debuut cd ‘O Siderokoftis‘ van het trio Stelafi is ook alweer uit 2011, maar goede muziek behoudt zijn waarde en bederft niet. Stelafi is een samenwerking van de Cypriotische musici Lefteris Moumtzis en Andreas Trachonitis en de Griekse zangeres/actrice Stela Fyrogeni.

English version below

Begin 2010 wordt Stelafi opgericht en werkt tegenwoordig vanuit de hoofdstad Nicosia. Het trio gaat muzikaal volledig haar eigen weg. Melodieën zijn treffend en liggen lekker in het gehoor. Maar het zijn vooral de arrangementen die de groep zijn authenticiteit bezorgd. ‘O Siderokoftis‘ is gebaseerd op tien verhaaltjes over o.a. verlangen, omgehakte bomen, gesloten deuren, dromen of liefde. Deze zijn bewerkt tot theatrale composities met elk hun eigen verhaal en muzikale kleur met veel (onverwachte) wendingen: inventief en fraai bedacht. Het gebruik van (stemmen) elektronica, (scheurende) gitaar, roffelende drums, melodica, xylofoon, viool….het geeft de muziek een kamerbreed geluid. Het trio wordt live aangevuld met violist Pavlos Michaelides en gitarist Mario Michael die ook meespelen op ‘O Siderokoftis‘ naast zeven gastmusici. Drie van de tien stukken worden in het Engels gezongen, de rest in het Grieks; met aan het slot het lieflijk Grieks slaapliedje ‘Apoheretismos‘. Voor wie daarna de rust niet kan vatten, reden te meer om ‘O Siderokoftis‘ opnieuw af te spelen en zich erover te verbazen hoe ingenieus dit album is.

English version

Not so often we hear special music from Cyprus in the Netherlands. Like the exciting début ‘O Siderokoftis‘ of Stelafi which was already released in 2011, is still in 2014 good music. Stelafi is a cooperation of the Cypriot musicians Lefteris Moumtzis and Andreas Trachonitis and the Greek singer/actress Stela Fyrogeni.

Stelafi was founded in 2010 at Nicosia, the capital of Cyprus. The trio creates their own musical sound. They play catchy melodies – but the most exciting are the arrangements which give the group their image. ‘O Siderokoftis‘ is based on ten little stories, for example about; desire, cut trees, closed doors, dreams or love. These subjects are edited to theatrical compositions, each of them with their own musical colour with (unexpected) movements: inventive and clever work. The use of (voice) electronics, (fuzzy) guitars, drum rolls, melodica, vibraphone, violin….it all puts the music in a broad perspective. The trio is live added with violinist Pavlos Michaelides and guitarist Mario Michael, who also play on ‘O Siderokoftis‘ like seven guest musicians. Three of the ten songs are sung in English, the rest in Greek with at the end the lovely lullaby ‘Apoheretismos‘. For those who cannot sleep; play the album again and be re-excited.

  • Stelafi: ‘O Siderokoftis‘ (Louvana Records/Xango)

© Mattie Poels.