‘Illusions’ is de vijfde cd van Ibrahim Maalouf. Deze in Libanon geboren trompettist woont al jaren in Parijs. Na zijn akoestisch jazz album ‘Wind’, met muziek voor de zwijgende film ‘La Proie du Vent’ (Prooi Van De Wind) uit 1926 van René Clair (1898-1981), is hij terug met een meer elektrisch album. Een pop, rock en jazz georiënteerde cd waar heel subtiel de Arabische klankkleur hoorbaar is.

English version below

Maalouf heeft op ‘Illusions’ gekozen voor een duidelijke lied opbouw met thema’s in een soort couplet/refrein structuur die met afwisselende ritmiek worden gespeeld. Deze thema’s klinken op gitaar, piano en natuurlijk trompet en worden stevig ondersteund door (scheurende) gitaar, funky bas en volvette drums. Heel bijzonder daarbij zijn de vier(!) trompetten die de tegen melodieën spelen: unisono (een stemmig) en met strakke toon. Dat geeft een soort opwindende muur van trompet sounds. Maalouf maakt ook op deze cd weer gebruik van zijn Arabische trompet waar één ventiel is omgebouwd zodat hij de Arabische toonladders kan spelen: bijvoorbeeld prachtig hoorbaar in de solo van ‘InPRESSI’. Op ‘Illusions’ wordt met overtuiging gemusiceerd, vol overgave en intens maar ook subtiel en breekbaar. Nergens wordt het écht jazz, daarvoor is er een te grote link naar pop, funk & rock. Maar raakvlakken zijn er zeker met hier en daar een (modale) trompet en piano solo. Dit is overigens de eerste cd waarvan de bezetting dezelfde is als waarmee Ibrahim Maalouf op tournee gaat.

‘Illusions’ zit (met boekje + kaarten) verpakt in een mooi kartonnen doosje dat, naast de muziek, al even kek & verzorgd is en zowel de pop als de jazz liefhebber zal aanspreken.

N.b. als verborgen track (nr. 9) horen we op het einde van de cd een heerlijke vocale rock versie van ‘Illusions’.

Maalouf geeft een concert in de North Sea Jazz Club in Amsterdam op 28 januari 2014.

The band: François Delporte: electric guitar / Laurent David: electric bass / Frank Woeste: keyboard (Fender Rhodes) / Xavier Rogé: drums / Youenn Le Cam: 1/4 tone trumpet, flute, bagpipe / Yann Martin & Martin Saccardy: trumpets

**Review cd ‘DIA’: click here

**Review cd ‘Wind‘: click here

 

English version

‘Illusions’ is the fifth album of Ibrahim Maalouf. This Lebanon born trumpet player lives in Paris for years now. After his acoustic album ‘Wind’, with music for the silent movie ‘La Proie du Vent’ (Prey of the Wind) form 1926 of René Clair (1898-1981), he’s back with a more electric album. A pop, rock and jazz orientated cd with subtle Arabic elements.

Maalouf choose for a clear song setup with theme’s in a verse/refrain structure with variable rhythmic. Theme’s are played on guitar, piano and of course trumpet and accompanied by (fuzzy) guitars, funky bass and full straight drums. Very special are the four(!) trumpets who play melodies unison with a tight expression. That brings an exciting ‘wall of sound‘. Maalouf also used again his Arabic trumpet with one valve built to play quarter tones for the Arabic tonality. Beautiful as you can hear in ‘InPRESSI’. The music is played with conviction, intence but also subtle and breakable. No jazz, but a big link to pop, funk and rock music. But there are a few jazz marks in the (modal) trumpet and piano solo’s. This is Maalouf’s first cd where the musicians on this album will be the same band on tour.

‘Illusions’ is packed (with booklet + postcards) in a wonderful small box that, besides the great music, looks very fine and will please the jazz and the pop music lover. **By the way: the hidden track (nr. 9/not on the sleeve) at the end of the album is a super rock version of ‘Illusions’.

  •  Ibrahim Maalouf: ‘Illusions’ (Sony/ATV/Harmonia Mundi)

© Mattie Poels.