‘Watervolk’ is de nieuwste cd van de Friese groep Souldada. In oktober 2012 overleed plotseling de zangeres van dit kwintet Maeike Sijtsma. Een enorme klap voor de groep. Toch zijn ze terug met een nieuwe voorstelling en een nieuw album én een nieuwe zangeres Femke Hoeksma; vriendin en mede vocaliste van Maeike in het trio Three-Ality.

English version below

‘Watervolk’ is een gevarieerde cd. Het album opent met ‘Salsabern’ dat we ook tegenkwamen op de debuut cd uit 2005, prachtig gezongen in het Fries en aangevuld met een vertaling in het Papiamento, gezongen door gastzangeres Izaline Calister samen met Femke en Sanne Hoeksma. De zusjes zingen ook mee in het door Calister geschreven ‘Porfin’ (in een vertaling van Nynke Laverman). Op de rest van de cd horen we alleen de heldere en stevige stem van Femke Hoeksma. Herman Woltman, gitarist, pianist en initiator van Souldada schreef de meeste stukken die bewegen tussen folk, Zuid-Amerikaans, pop en funk. Naast het Fries en Papiamento horen we ook teksten in het Engels, Zuid-Afrikaans en Nederlands waarbij de Engels talige liedjes ietwat obligaat zijn. Elk stuk heeft een eigen sfeer. Ronduit schitterend is het titellied ‘Watervolk’. Intens en kristalhelder gezongen met in de begeleiding de opvallende harpidrum: een slag instrument dat qua klankkleur veel lijkt op de Zwitserse ‘hang. Ook opvallend is ‘Núnder’ waar de messcherpe stem van Femke zo puur klinkt tegen de oceaan-rijst-ruis van Carel van Leeuwen, aangevuld met twinkelende gitaar en een klein fonkelend carillon. Mooi gevonden is ook de zingende zaag (van Fay Lovsky) in ‘Circus’ met ‘rollende’ piano en ‘glooiende‘ cello. Het zijn dit soort kleine muzikale toevoegingen die, samen met de vocalen, de kern van Souldada raakt en daarmee de ziel van de luisteraar. De cd ‘Watervolk’ zit verstopt in een pracht boekje met alle teksten, bezettingen en op de laatste tien pagina’s schilderijen van Annemarieke Woltman. De zus van Herman die veel te jong stierf in 1997 maar met ‘Watervolk’ wereldkundig wordt gemaakt, net zoals de muziek. En dat is maar goed ook!

English version

‘Watervolk’ (Waterpeople) is the last cd of the Friesland (area in the North of the Netherlands) band Souldada. October 2012 the singer Maeike Sijtsma of the band died. Now they are back with a new show and a new album ánd a new singer Femke Hoeksma: friend en co-vocalist of the trio Three-Ality.

‘Watervolk’ is a varied album. It opens with ‘Salsabern‘, a song which was recorded before; on their first album in 2005. Beautiful sung in the Fries language and added with a translation in Papiamento, sung by the guestsinger Izaline Calister, together with Femke and Sanne Hoeksma. The sisters also sing together on ‘Porfin’, written by Calister. On the rest of the cd we hear only the wonderful voice of Femke Hoeksma. Herman Woltman, guitarist, pianist and initiator of Souldada wrote all the pieces: folk, South-American, pop and funk orientated songs. Besides Fries and Papiamento we hear lyrics wriiten in English, South-African and Dutch, where the English songs sound a little obligatory. Every song got it’s own identity. Really great is the title song ‘Watervolk’. Intence and crystal clear sung. In the accompany you hear the harpidrum: an instrument which sounds familiar to the Swiss ‘hang’. Also exciting is ‘Núnder’, where Femke’s pure voice is melting in the ocean-rice-noise of Carel van Leeuwen, filled with twinkling guitar and a shining carillon. Also a gift is the ‘singing saw’ in ‘Circus’ with ‘rolling’ piano and ‘steaming’ cello. All these small and tiny musical adds are, together with the vocals, the essence of Souldada, carried easy to the soul of the listener. The cd ‘Watervolk’ is hided in a beautiful booklet with information of all the lyrics, the musicians and on the last ten pages the paintings of Annemarieke Woltman. The sister of Herman Woltman who died too young in 1997, but with ‘Watervolk’ she got worldwide, like the music, that’s for sure!

  • Souldada: ‘Watervolk’ (Souldada.nl)

© Mattie Poels.