Fromseier & Hockings, duo uit Denemarken respectievelijk op viool en gitaar. In navolging van het fantastische, maar ter ziele Haugaard & Høirup, spelen ze ook traditioneel en nieuw gecomponeerd repertoire. Ze vormen een coherent geheel dat verschillende arrangeer technieken toepast en verrassend voor de dag komt op ‘Flot Gevir‘ (Mooi Gewei).

English version below

Het duo Fromseier & Hockings, in het dagelijks leven een stel, studeerden beiden aan de Carl Nielsen Academy in Denemarken en brengen eind 2013 hun debuut cd ‘Flot Gevir‘ uit. Hun muziek is fris, helder en bestrijkt het hele spectrum. Hierdoor lijkt het alsof je luistert naar een volledige band: bas, melodie en begeleiding zijn volop aanwezig en variëren voortdurend waardoor ook sfeer en ambiance almaar wisselt. Daarbij geeft het strakke spel van beide musici een duidelijke ritmiek waardoor elke vorm van toegevoegde percussie afbreuk zou doen aan het geheel. Ze spelen al jaren diverse folk die we nu in een mix terugvinden op hun cd. Het beweeglijke van de Ierse jigs en Engelse folk, de ragtime, de Amerikaanse country in ‘Noger om Livet Selv’ of de hardanger (Noorse) viool gerelateerde muziek komen prachtig tot hun recht. Mooi hoe beide instrumenten elkaar aanvullen met unisono thema’s of elkaar juist de ruimte geven tijdens solo’s waarbij de viool bijvoorbeeld een tremolo partij speelt (snelle repeterende tonen) waarover de gitaar soleert. Violiste Ditte Fromseier zingt bovendien twee stukken en heeft een prachtige stem met geborgen uitstraling waarmee ze veel sympathie oogst. Op de cd-hoes van ‘Flot Gevir‘ kijkt het duo Fromseier & Hockings met veel ontzag naar het ‘Mooie Gewei’. Zelf hebben ze als ‘wapen’ een bijzondere cd opgenomen waarmee ze met gemak de wereld veroveren.

English version

Fromseier & Hockings is a Danmark duo on violin and guitar. Like the fantastic, but not excisting anymore Haugaard & Høirup. They play also traditional and new repertoire in a coherent setting filled with all kinds of arrange technics wonderful on ‘Flot Gevir‘ (Beautiful Antler).

The music of violinist Ditte Fromseier and guitar player Sigurd Hockings is fresh and clear which covers the whole spectrum. So, it seems you’re listening to a whole band: bas, melody and accompany is present in all kind of variations which changes all the time and gives the music different shapes. The tight playing of both musicians and the smart rhythmic patterns brings stable music which needs no percussion. The different folk they played for many years is now mixed on their cd. The joyful Irish jigs and English folk, the ragtime, the American country-touch in ‘Noger om Livet Selv’ or the hardanger violin (Nordic) related music are really beautiful to listen to. Splendid how both instruments give each other musical space to unfurl their capacity. Like the violin which plays tremolo (quick tones) to give space for a guitar solo. Violinist Ditte Fromseier sings two songs. She’s got a wonderful sympathetic voice with a secure radiation. On the record sleeve the duo Fromseier & Hockings looks up with respect to the ‘Beautiful Antler’. Themselves, they recorded a wonderful debut cd to conquer the world.

  • Fromseier & Hockings: ‘Flot Gevir’ (GO’ Danish Folk Music/Xango)

© Mattie Poels.