‘Chatma‘ (Sisters) is de derde cd van Tamikrest. Een groep oorspronkelijk uit Kidal (Noord Mali) die al jarenlang strijdt voor de rechten van de Touareg (Kel Tamashek) nomaden. ‘Chatma‘ wordt opgedragen aan alle vrouwen die het meest lijden (in stilte) door het radicalisme, maar blijven opkomen voor hun kinderen en familie.

English version below

De muziek van Tamikrest is heerlijk puur, rauw en ongepolijst, doordrongen van energetische wilskracht. In een combinatie van Sahara melodieën en (rock) gitaren horen we een ontembare strijdlust die stevig wordt versterkt door groovy ritmen op drums en calabas. De zang vormt daarbij een zeer belangrijk onderdeel. Teksten gaan over het dagelijks leven: pijn, verraad, opstand en hoop op een beter en eerlijke toekomst: de werkeloosheid onder jongeren in Kidal (Noord Mali) is negentig procent!

De muziek wordt charismatisch gezongen door zangeres Wonou Walet Sidati en gitarist/leider Ousmane Ag Mossa. Als een vlechtwerk dansen de pentatonische (5-toons toonladder) melodieën over de (poly)ritmische begeleidingen. Prachtig zijn de rock songs ‘Tisnant an Chatma’, het stuwende ‘Djanegh etoumast’ en ‘Imanin bas zihoun’: met veel voor- en nazang, glijdende slide gitaar en hier en daar een tsreed (hoge vrouwenkreet). ‘Chatma’ is een inspirerend album. Zelfs in het sober akoestische, maar wonderschone ‘Adounia tabarat’, voel je een niet aflatende stroom energie waarbij de Sahara wind door je haren blaast, het zand tussen je tanden knarst en de woestijnhitte zindert in een metaforische schoonheid.

English version

‘Chatma‘ (Sisters) is Tamikrest’s thirth cd. The group comes originaly from Kidal (North Mali) and fights for human rights for the Touareg (Kel Tamashek) nomads. ‘Chatma‘ is dedicated to all women who suffer the most from extremism, but they keep fighting for their children and family.

The music of Tamikrest is pure, raw and filled with energetic power. We hear a combination of Sahara melodies and (rock) guitars in abandoned music added with tight groovy rhythms on drums and calabas. The voice is extremely important. Lyrics tell about daily life: pain, betrayal, revolt  and hope for a better and honest future: ninety per cent of young people in Kadil are unemployed!

The voices of singer Wonou Walet Sidati and guitarist/leader Ousmane Ag Mossa are charismatic, dancing through the pentatonic based melodies above the (poly)rhytmic accompanies. Beautiful are the rock songs ‘Tisnant an Chatma’, the driving ‘Djanegh etoumast’ and ‘Imanin bas zihoun’: songs with call-and-response singing, slide guitar and a few ‘tsreeds‘: high women calls. ‘Chatma’ is a very inspiring album. Even in the acoustic, but splendid, ‘Adounia tabarat’, you feel a streaming energy. The Sahara wind blows in your hair, you hear the sand polish your teeth and the desert sun burns in your back – moved by the mystical music of Tamikrest.

  • Tamikrest: ‘Chatma’ (Glitterbeat/Munich)

Photo Tamikrest/Ousmane Ag Mossa: Gunild Carle

© Mattie Poels.