De Roemeense zangeres Maria Tănase (1913-1963) was een beroemdheid in eigen land. Bekend van folksongs, tango’s, liefdesliedjes en cantece de Mahala: veelal begeleid door Roma musici. In september 2013 is het een eeuw geleden dat ze werd geboren. Zangeres Oana Cătălina Chitu brengt op ‘Divine’ een hommage aan deze legendarische zangeres.

 English version below

Maria Tănase werd geboren in 1913 in een buitenwijk van Boekarest. Als kind leert ze talrijke oude liedjes, waarmee ze vanaf de jaren ’30 optreedt in hoofdstad en veel furore maakt. Ze valt op door haar charme, haar innemende stem en haar Roemeense repertoire kennis. De meeste plaat opnamen van Maria Tănase stammen uit de jaren 1937/’39 en 1957’57. Een keuze uit dit repertoire wordt nu gezongen door de in Berlijn wonende Roemeense zangeres Oana Cătălina Chitu. Zij bezit hetzelfde warme timbre als Maria Tănase, een voortreffelijk luie timing, een natuurlijke flair en evidente stembeheersing. Ze wordt begeleid door een traditioneel Roemeens orkest (strijktrio met cimbalo) met aanvulling van de blazers, drums, accordeon en gitaar. Het zijn vooral deze laatste twee instrumenten die opvallen door hun spelgemak en vakmanschap. Zij worden respectievelijk gespeeld door Dejan Jovanovic en Alexej Wagner, beiden ook verantwoordelijk voor de Roma, tango, jazz en folk arrangementen. Het cimbaal zorgt samen met de viool voor het Roemeense cachet met zijn uitgesproken ornamenten. Oana Cătălina Chitu bewees al met het album ‘Bucharest Tango’ (uit 2008) dat ze een voortreffelijk zangeres is. Op ‘Divine’ gaat ze nog een stapje verder: daar horen we een flamboyante diva met een vanzelfsprekende schoonheid!

  • Two youtubes from debut cd ‘Bucharest Tango’

English version

Maria Tănase (1913-1963) was a famous singer in Romania. Known from her folk songs, tango’s, love songs and cantece de Mahala performances: mostly accompanied by Roma musicians. In September 2013 it’s exactly one century ago that she was born. Singer Oana Cătălina Chitu gives on her album ‘Divine’ a wonderful tribute to this legendary singer.

Maria Tănase was born in 1913 in a suburb of Bucharest. As a child she learned many old folk songs and started recording them from the ’30s. Her charm, her lovely voice and her knowledge of the Romanian repertoire makes her well-known and beloved. Most of the Maria Tănase recordings were released in 1937/’39 and 1957’57. A nice selection is now recorded by the Romanian singer Oana Cătălina Chitu, who lives in Berlin. She has the same warm timbre like Maria Tănase, a remarkable lazy timing, a natural flair and a evident voice control. She’s accompanied by a traditional Romanian orchestra (string trio and cymbalom) added with brass, drum, accordion and guitar. The last two instruments are the most striking, played by Dejan Jovanovic en Alexej Wagner. Both are responsible for the arrangements. The cymbalom and the violin give the music it’s wonderful Romanian cachet with it’s characteristic ornaments. Oana Cătălina Chitu was already a star on her album ‘Bucharest Tango’ (from 2008), on ‘Divine’ she becomes a diva!

  • Oana Cătălina Chitu: ‘Divine’ (Asphalt Tango/Music&Words)

© Mattie Poels.