De derde cd ‘Movimento’ van Aline Frazão is tintelend opgewekt. Na haar tweede cd ‘Clave Bantu‘ uit 2011, kiest Frazão weer voor een mix van Portugese, Kaapverdiaanse, Braziliaanse en Angolese muziek stijlen. Een gedecideerde cd die ze zelf produceerde. Frisse muziek, gezongen in het Portugees met een geheel nieuwe band.

English version below

Aline Frazão wordt geboren in 1988 in Luanda, de hoofdstad van Angola. Ze combineert de liefde voor muziek met reizen naar concerten. In haar zelf geschreven liedjes zijn kenmerken terug te vinden van Portugese fado, Angolese muziek, jazz en Braziliaanse bossanova. Deze stijlen verbindt ze op wonderlijke wijze tot een geheel eigen combi, die ze voortreffelijk vertolkt op haar laatste cd ‘Movimento’ (Beweging). Een cd waar meer ruimte is voor improvisatie dan op de twee voorgangers. Vooral voor de piano: deze krijgt veel solo’s en wordt soms vervangen door een twinkelend Fender Rhodes, die met zijn ijle klank de muziek even optilt. Aline Frazão heeft een gevoileerde stem, met een gerieflijk timbre waarmee ze met gemak door de melodie zweeft, regelmatig ondersteund door heerlijke meerstemmigheid en doorspekt met solistische fragmenten van de gitaar. Prachtig is het gebruik van de kissanje, de duimpiano uit West Afrika die we horen op de begintrack ‘As paredes do Mayombe’ (De Muren van Mayombe) en ‘Poema em sol poente’ (Gedicht in Ondergaande Zon) waar de begeleiding zelfs uit solo kissanje bestaat. ‘Movimento’ is weliswaar haar beste album tot nu toe, maar de composities hebben net iets te weinig originaliteit waardoor hij minder opvalt dan je van een zangeres als Aline Frazão zou verwachten.

English version

Aline Frazão thirth cd ‘Movimento’ (Movement) is a cheerful one. After her second cd ‘Clave Bantu‘ (2011), Frazão choses again for a mix of Portuguese, Cape Verdean, Brazilian and Angolian music styles. A decisively cd and her own production. Fresh music, sung in Portuguese with a new band.

Aline Frazão was born in 1988 in Lunada, the capital of Angola. She combines her love for music with the love of travelling to concerts: a wonderful combination. In her compositions you’ll find elements of Portuguese fado, Angolian music, jazz and Brazilian bossa nova. She mixes these styles to her own combination with a marvelous performance on her last cd ‘Movimento’. A new album with more space for improvisation than on her former work. Especially for the piano: he gets a few solo’s, sometimes replaced by a twinkling Fender Rhodes with an airy sound for uplifting music. Aline Frazão has a great misty voice with a comfortable timbre. She moves easily through the melody, being accompanied by wonderful vocal harmonies and assisted by solo guitar parts. Remarkable is the use of the kissanje, the thumb piano from West Africa. We hear it in the first track ‘As paredes do Mayombe’ (The walls of Mayombe) and solo in ‘Poema em sol poente’ (Poem of a setting Sun). ‘Movimento’ is the best cd Aline Frazão made ’till now and so ‘Movimento’ makes the right movement in the right direction. But I’m sure, we still haven’t heard the best of this Portuguese based singer. I’m curious about cd-number four!

  • Aline Frazão: ‘Movimento’ (Coast to Coast)

© Mattie Poels.