De Luikse (Huy) pianist Eric Legnini (1970) bracht sinds de jaren ’90 meerdere trio cd’s uit. Vanaf 2011 komen daar zijn Eric Legnini & the Afro Jazz Beat albums bij. In de lente van 2013 klinkt hun tweede cd ‘Sing Twice!’: een gemêleerd album dat zowel de pop- als de jazzliefhebber zal aanspreken en waarop Legnini zijn vakmanschap laat horen als componist en pianist.

English version below


‘Sing Twice!’
is een divers album met zowel vocale als instrumentale stukken. Opmerkelijk is Legnini’s gevoel voor melodie waarmee hij in zijn instrumentale stukken aansluit bij de melo-jazz van o.a het Scandinavische Tingvall Trio of de New Yorkse bassist Avishai Cohen (‘We love Shibuya‘). Hij is een begaafd pianist die zich in dienst stelt van de muziek maar ook los gaat in zijn solo’s. Hij speelt akoestisch piano en op twee stukken Fender Rhodes, ondermeer in ‘Carmignano’ met een prachtige linkerhand partij in de solo. Op iets meer dan de helft van de cd klinken vocale stukken die worden gezongen door Hugh Coltman: wiens stem lijkt op Stevie Wonder (zeker in de hoogte), twee door de Malinese Mamani Keita die de muziek enige Afro Beat bezorgd en één door Emi Meyer die het verbluffend mooie ‘Winter Heron’ zingt (scroll voor youtube): een zeer eigen en originele stem met een breekbaar en aandoenlijk hees randje dat door de ziel snijdt. ‘Sing Twice!’ (‘Zing Twee Keer!’) van Eric Legnini and the Afro Jazz Beat is dan geen Afro Jazz, zoals de titel doet vermoeden, maar wel muziek met verfijnd vakmanschap van jazz, pop en funk: een cd die je zeker meer dan twee keer opzet.

Eric Legnini, geboren in Huy (bij Luik) uit Italiaanse imigranten: vader amateur gitarist en moeder professor aan het Brussels Conservatorium. Studeert aanvankelijk klassiek piano maar na een kennismaking met de muziek van Errol Garner is de keuze voor de jazz eenduidig. Richt met twee studiegenoten het avantgarde gezelschap Aka Moon op. Zijn carriere komt pas echt in een stroomversnelling als hij toetreedt tot de groep van saxofonist Jaques Pelzer. Hij gaat voor twee jaar studeren in de V.S. en leert via jam sessies Branford Marsalis en Kenny Garrett kennen. Begin jaren ’90 neemt hij met Jaques Pelzer zijn debuut cd op en wordt docent aan het Brussels Conservatorium. Bovendien begint hij met experimenteren van jazz, pop, funk en rap. Hij leert de Italiaanse musici trompettist Flavio Boltro en saxofonist Stefano Di Battista kennen en neemt met hun de cd ‘Volare’ (’97) op. Legnini werkte mee aan meer dan vijftig cd’s en woont en werkt tegenwoordig in Parijs.

English version

The Liege (Belgium) born pianist Eric Legnini (1970) already released several trio cd’s from the early ’90’s. In 2011 he released his Eric Legnini & the Afro Jazz albums with the last one ‘Sing Twice!’ A diverse album for pop- and jazz music lovers: you’ll hear Legnini as a wonderful pianist and composer.

‘Sing Twice’ is an album with vocal and instrumental pieces. Remarkable is Legnini’s sense of melody. His instrumental compositions are close to the melodic-jazz-music from the Scandinavian Tingvall Trio or the New York bassist Avishai Cohen (‘We love Shibuya‘). Legnini is a talented composer and pianist who’s playing is always in the service of the music: subtile accompaniment and deliberate solo’s. He plays the acoustic piano as well as the electric Fender Rhodes: notice ‘Carmignano’ with a wonderful left hand in the solo. Vocal pieces are sung by Hugh Coltman: who’s voice sounds like Stevie Wonder (espacialy in the high notes), two are sung by Mamani Keita. A wonderful West African voice that gives the music some Afro Beat. The most beautiful piece ‘Winter Heron’ is sung by Emi Meyer (picture). A very original and beautiful voice with a fragile and hoarsed ridge (scroll for youtube). Although the cd ‘Sing Twice!’ is not the Afro Jazz Beat you’ll expect, it will sure make you listen more than ’twice’!

  • Eric Legnini: ‘Sing Twice!’ (Discograph/Harmonia Mundi)

© Mattie Poels.